Ημερίδα "Ανανεώσιμες πηγές και εξοικονόμησης ενέργειας" δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού

Περιλήψεις ομιλιών ημερίδας

 

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Η ενέργεια είναι ίσως η ουσιωδέστερη των "πρώτων υλών" που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος και η παραγωγή, μεταφορά και χρήση της είναι στενά συνδεδεμένη με το περιβάλλον, την υγεία, την ευημερία, την οικονομία και την παγκόσμια ειρήνη. Είναι, επίσης, γνωστό ότι τα ενεργειακά προβλήματα, όπως μάλιστα έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, απαιτούν ολοκληρωμένη εθνική ενεργειακή πολιτική και συντονισμένες προσπάθειες αξιοποίησης των ενδογενών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) της χώρας μας, όπως για παράδειγμα η ηλιακή και η αιολική. Αντικείμενο της εισήγησης είναι να περιγράψει τις κυριότερες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις βασικές αρχές εκμετάλλευσής τους, παρουσιάζοντας αρχικά ιστορική αναδρομή της εξέλιξης των συμβατικών πηγών ενέργειας και των ΑΠΕ, το ενεργειακό πρόβλημα λόγω της εξάντλησης των συμβατικών πηγών και των δυσμενών επιπτώσεών τους στο περιβάλλον και την επίλυση του μέσω των ΑΠΕ, έχοντας ως σκοπό τη δημιουργία συνείδησης και συλλογικής υπευθυνότητας για την ενέργεια και το περιβάλλον.

 

Ελευθέριος Αμοιραλής - Δρ. Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης - Πολυτεχνείο Κρήτης - Αχιλλέως 54  Π. Φάληρο, 

17562 - eamir@tee.gr

 

Οικιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα, παρότι δεν είναι κάτι νέο και όλοι τα έχουμε χρησιμοποιήσει (ακόμη και στους απλούς αριθμητικούς υπολογιστές τσέπης), σήμερα, με την ανάγκη που παρουσιάστηκε λόγω των διεθνών συμβάσεων που έχει υπογράψει η χώρα, αποτελούν μια πρώτης τάξης λύση για το συνδυασμό παραγωγής καθαρότερης ενέργειας σε οικιακό επίπεδο αλλά και το οικονομικό όφελος που προκύπτει για τον ιδιώτη από την πώληση του παραγόμενου ρεύματος. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η σωστή μελέτη από έμπειρο μηχανικό, η προμήθεια ποιοτικών υλικών και η συνεχής υποστήριξη, καθώς πρόκειται για μια μακρόπνοη επένδυση.

 

Ευστάθιος Αλούκος - Μηχανολόγος Μηχανικός - MECHA Engineering - Μεθώνης 21 Χαλάνδρι, 15231 - Τ: 

2112260761 - Κ: 6974119060 - info@mecha.gr

 

Σπίτι από τον ήλιο

 

Ο συνδυασμός προηγμένων σχεδιαστικών και κατασκευαστικών τεχνικών και της εκμετάλλευσης της σύμβασης για πώληση ρεύματος μέσω φωτοβολταϊκής εγκατάστασης, κατέστησαν εφικτή τη δημιουργία ενός πλήρως λειτουργικού σπιτιού σε υπάρχον οικόπεδο το οποίο να είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενο, να ισορροπείται δηλαδή λογιστικά το κόστος της κατασκευής του από την απόδοση της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης.

Λεωνίδας Παπαοικονόμου - Πολιτικός Μηχανικός - Kaiser Omnia Ltd - Βας. Σοφίας 86, 11528 - Τ: 2108942004 - 

kaiser80@otenet.gr

 

Νέος ενεργειακός νόμος

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις αποτελούν σημαντικότατο παράγοντα στην ενεργειακή κατανάλωση και έχουν τεράστιο δυναμικό εξοικονόμησης. Ο νέος ενεργειακός νόμος αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στο θέμα του σχεδιασμού νέων κτιριακών κατασκευών με βάση πιο αποδοτικές ενεργειακές προδιαγραφές αλλά και την απόδοση ενεργειακής ταυτότητας στις υπάρχουσες έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις που θα τις καταστήσουν σύγχρονες και λιγότερο ενεργοβόρες.

 

Θωμάς Γιαννακόπουλος - Μηχανολόγος Μηχανικός - MECHA Engineering - Μεθώνης 21 Χαλάνδρι, 15231 - Τ: 

2112260761 - Κ: 6947126053 - info@mecha.gr

 

Ενεργειακή επιθεώρηση στην πράξη

Παρουσιάζεται ένα παράδειγμα ενεργειακής επιθεώρησης υπάρχουσας κατασκευής για την έκδοση ενεργειακού 

πιστοποιητικού και την κατάταξή της στην αντίστοιχη ενεργειακή βαθμίδα.

 

Γιώργος Κούκος - Μηχανολόγος Μηχανικός - Ενεργειακός Επιθεωρητής - Λόντου 32 Γλυφάδα, 16675  - Τ: 

2109634547 - Κ: 6944052491 - gkoukos@etae.com

 

Πράσινες Ταράτσες

Πράσινη ταράτσα καλείται κάθε ταράτσα που καλύπτεται από βλάστηση η οποία συμπεριφέρεται σαν οποιαδήποτε βλάστηση η οποία συμπεριφέρεται σαν οποιαδήποτε βλάστηση στο έδαφος και αναπτύσσεται σε ελεγχόμενες συνθήκες με οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη:

"    Θερμομόνωση

"    Μείωση της Ηχορύπανσης

"    Φιλτράρισμα ατμοσφαιρικών ρύπων

"    Αύξηση διάρκειας χρόνου ζωής σκυροδέματος ταράτσας

"    Οικονομική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίου κ.α.

Διαβαθμίσεις πράσινης ταράτσας:

"    Απευθείας φύτευση σε δώμα ( ενδεικτικά 80-120 ? /m2 )

"    Εκτεταμένη εγκατάσταση παρτεριών ( ενδεικτικά 1.000 - 3.000 ? σε 100 m2)

"    Τοποθέτηση γλαστρών - Ζαρντινιερών (ενδεικτικά: 300 - 999 ?)

 

Χαράλαμπος Μπάρκας - Γεωπόνος - Αειφορία Green Solutions - Κρατίνου 7, Πλατεία Κοτζιά -  Τ. 2112261033 - Κ. 

6946796873 - aeiphoria@netone.gr

 

Γεωργία πόλεων και αστικοί λαχανόκηποι

Η γεωργία πόλεων είναι η καλλιέργεια, μεταποίηση και διανομή φρούτων, λαχανικών και άλλων γεωργικών προϊόντων στον αστικό και περιαστικό ιστό.  Η κλιματική αλλαγή, μέσω της αύξησης της θερμοκρασίας και της μείωσης των βροχοπτώσεων και η αύξηση του πληθυσμού της γης, θα οδηγήσει στην ραγδαία αύξηση των τιμών των τροφίμων. Μια πρώτη εφαρμογή της γεωργίας πόλεων είναι η εγκατάσταση λαχανόκηπων στα αστικά συγκροτήματα. Τα είδη των καλλιεργήσιμων λαχανικών ποικίλουν ανάλογα με την εποχή και τις επικρατούσες κλιματικές συνθήκες. Τα πλεονεκτήματα από την κατασκευή ενός οικιακού λαχανόκηπου είναι σημαντικά όπως η διατροφική και βιολογική αξία των παραγόμενων προϊόντων, ο καλλωπισμός του εξωτερικού χώρου, η θερμομόνωση κλπ. Αν έχετε λίγο χρόνο, χώρο και μεράκι τότε αξίζει να προχωρήσετε στη δημιουργία του δικού σας λαχανόκηπου.

 

Δημήτρης Βολουδάκης - Γεωπόνος - Αειφορία Green Solutions - Κρατίνου 7, Πλατεία Κοτζιά -  Τ. 2112261033 - Κ. 

6973346561 - aeiphoria@netone.gr

 

Πράσινος αστικός σχεδιασμός

 

Η παρουσίαση αφορά το βιώσιμο σχεδιασμό που έχει ως δομικό χαρακτηριστικό το περιβάλλον, ως τοπίο, ως υποδομή, ενεργειακό, φυσικό και ζωτικό πόρο. Εξετάζεται η περίπτωση του Hafen city στο Αμβούργο ως σύγχρονο πρόγραμμα αστικής αναγέννησης με πρωτοπόρες εφαρμογές σε θέματα βιωσιμότητας, πιστοποίησης, ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης καθώς και χρήσης μίγματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε μικρότερη κλίμακα, δύο παραδείγματα από την Κοπεγχάγη καταδεικνύουν τις δυνατότητες της αρχιτεκτονικής σύλληψης προς την αξιοποίηση των φυσικών πόρων και τη διαχείριση του τοπίου με όρους αειφορίας, εισάγοντας τολμηρές καινοτομίες.

 

Γιώργος Πατσουμάς - Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ - 4π architects - Γεδεών 8, Αθήνα, ΤΚ 11525 - Τ: 2106770208 - 

Κ:6948 4824 95 - g.patsoumas@4parchitects.com