10 βήματα ανακαίνισης σπιτιού

Τα 10 βήματα μιας ανακαίνισης σπιτιού που πρέπει να ξέρετε

Αν και δεν λειτουργεί κάθε ανακαίνιση σπιτιού με την ίδια ακριβώς σειρά, μπορεί να θέλετε να ακολουθήσετε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να αποφύγετε περιττές εργασίες.

Πολλά έργα ανακαίνισης περιλαμβάνουν πολλαπλά στάδια και για να γίνουν όλα σωστά είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τα 10 παρακάτω βήματα και να τα λάβετε σοβαρά υπόψιν σας. 

1) Κάντε ένα πλάνο

Αξιολογήστε τι θα θέλατε να ανακαινίσετε και βάλτε προτεραιότητες. Αυτό περιλαμβάνει να αποφασίσετε από πού να ξεκινήσετε και να βεβαιωθείτε ότι έχετε τον χρόνο και τον προϋπολογισμό που απαιτούνται για να ολοκληρώσετε τη δουλειά.

2) Ορίστε ένα προϋπολογισμό (budget)

Είναι υψίστης σημασίας να γνωρίζετε από πριν τα ποσά που μπορείτε να ξοδέψετε για την ανακαίνιση του σπιτιού σας. 

Αυτό είναι απαραίτητο ώστε όλες οι εργασίες να ολοκληρωθούν στην ώρα τους και έτσι να μπείτε και να χαρείτε το ανακαινισμένο σπίτι σας όσο το δυνατόν γίνεται πιο γρήγορα. Αποτελεσματικά πρέπει να ψάξετε αρκετά για το κόστος όλων των εργασιών που θέλετε να γίνουν. 

Η εμπειρία μας τόσα χρόνια στο χώρο της ανακαίνισης σπιτιού μας έχει δείξει πως είναι πολύ καλό να έχετε και ένα έξτρα χρηματικό ποσό γύρω στο 20% για πιθανά έξοδα που μπορεί να παρουσιαστούν, όπως έξτρα εργασίες που θέλετε να γίνουν ή είναι αναγκαίες και δεν τις είχατε προβλέψει για παράδειγμα τα υδραυλικά. 

Μπορείτε να δείτε τον πλήρη οδηγό μας σχετικά με το πως να κάνετε σωστά τον υπολογισμό του προϋπολογισμού της ανακαίνισης σας.

3) Επιλογή εργολάβου

Ερευνήστε και επιλέξτε έναν εργολάβο ή κατασκευαστική εταιρεία που σας εμπνέει εμπιστοσύνη και σας κάνει να νιώθετε άνετα. 

Εάν κάνετε μια σύμβαση που καθορίζει με σαφήνεια το εύρος της εργασίας και των αναγκών σας είναι σίγουρο πως όλα θα πάνε ακριβώς όπως τα θέλετε και χωρίς αναπάντεχα κόστη διότι το παραπάνω έγγραφο θα μπορεί να χρησιμεύσει ως χρήσιμο σημείο αναφοράς για εσάς και τον υπεύθυνο ανακαίνισης.

4) Μιλήστε με την ασφαλιστική σας εταιρεία

Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να επικοινωνήσετε με την ασφαλιστική σας εταιρεία πριν και μετά την ανακαίνιση για να βεβαιωθείτε ότι έχετε το ποσό κάλυψης που ταιριάζει στις ανάγκες σας. 

Μία  ανακαίνιση μπορεί να αυξήσει αρκετά την αξία του σπιτιού σας, επομένως μπορεί να θέλετε να αυξήσετε τα όρια κάλυψης, ώστε η επένδυσή σας να προστατεύεται καλύτερα. 

Ακόμα καλό είναι να βεβαιωθείτε ότι ο αυτός που αναλαμβάνει το έργο έχει την κατάλληλη ασφάλιση.

5) Πάρτε άδειες και υλικά

Χρειάζονται κάποιες άδειες για την εκτέλεση ενός τέτοιου έργου. Έτσι είναι σημαντικό να ψάξετε τι χρειάζεστε ώστε να αποφύγετε προβλήματα και καθυστερήσεις. Ακόμα βεβαιωθείτε ότι ο εργολάβος σας έχει όλες τις απαραίτητες άδειες για την εκτέλεση του έργου.

Μόλις τακτοποιήσετε τις άδειες, μπορεί επίσης να θέλετε να αρχίσετε να παραγγέλνετε τα απαραίτητα υλικά όπως ξυλεία, γυψοσανίδες, νέα παράθυρα και πόρτες κ.λπ.

10 βήματα ανακαίνισης σπιτιού

6) Έναρξη κατεδάφισης πιθανών τοίχων που δεν θέλετε πια

Είναι πολύ συνηθισμένο στην ανακαίνιση του σπιτιού να κατεδαφίζουμε κάποιους τοίχους ώστε να ανοίξει ο χώρος ή να θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα παράθυρα.

Έτσι λοιπόν μόλις όλα τα υλικά σας φτάσουν στο χώρο σας και έχουν ελεγχθεί, μπορεί να ξεκινήσει η κατεδάφιση.

7) Εργασία στους τοίχους

Γενικά, αυτή είναι η ώρα για κρίσιμες εργασίες πίσω από τοίχους, κάτω από το δάπεδο και πάνω από τις οροφές όπως: 

  • Υδραυλικές και ηλεκτρικές εργασίες, 
  • Εγκατάσταση θέρμανσης και κλιματισμού, 
  • Μόνωση, πλακάκια κτλ.

8) Βάψιμο και τοποθέτηση δαπέδων

Ορισμένοι εργολάβοι μπορεί να θέλουν να τελειώσουν πρώτα το δάπεδο, ενώ άλλοι προτιμούν να ασταρώσουν και να βάψουν πριν εργαστούν στο πάτωμα (για να αποτρέψουν τη διαρροή στο νέο δάπεδο). 

Έτσι λοιπόν σε αυτό το στάδιο οι ειδικοί θα αναλάβουν να: 

  • Βάψουν τους τοίχους σας στα χρώματα που έχετε επιλέξει ή που σας έχουν προτείνει κατά τον σχεδιασμό του σπιτιού
  • Να τοποθετήσουν τα πλακάκια, μάρμαρα ή ξύλινο πάτωμα που έχετε επιλέξει.

9) Τοποθέτηση ντουλαπιών και μεγάλων επίπλων

Τώρα που οι τοίχοι και τα δάπεδα έχουν τοποθετηθεί, το δωμάτιο αρχίζει να μοιάζει ολοένα και περισσότερο με το προσυμφωνημένο σχέδιο. Το επόμενο βήμα είναι να τοποθετηθούν τα ντουλάπια και τα μεγάλα έπιπλα. Όλα αυτά είναι σημαντικό να τοποθετηθούν με προσοχή για να μην γρατζουνιστεί το νέο πάτωμα και οι φρεσκοβαμμένοι τοίχοι.

10) Τελευταίες λεπτομέρειες

Ήρθε η ώρα να προσθέσετε τις τελευταίες λεπτομέρειες και διακοσμητικά στο σπίτι όπως τα τελευταία έπιπλα, φωτιστικά και όλα τα προσωπικά σας διακοσμητικά που θα το κάνουν να έχει την προσωπική σας πινελιά και να ταιριάζει με το χαρακτήρα σας.

Μόλις ολοκληρωθεί η ανακαίνιση σπιτιού, φροντίστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να απολαύσετε το νέο σας περιβάλλον και να ζήσετε την στιγμή που τόσο περιμένατε.

More arcticles

Μενού