Ποιο χρώμα ταιριάζει στο σπίτι μου;

Χρωματίζοντας το σπίτι μου χρωματίζω και τη ζωή μου; Συμβουλές για τη σωστή επιλογή χρωμάτων σε κάθε χώρο.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι τα χρώματα που μας αρέσουν είναι ο καθρέπτης της ψυχής μας. Σύμφωνα με διάφορες έρευνες που έχουν γίνει έχει αποδειχθεί ότι κάθε χρώμα ακτινοβολεί κάποια ενέργεια. Μας πρoκαλεί συνειδητά ή υποσυνείδητα κάποια συναισθήματα. Επιλέγουμε τι χρώμα ρούχο να αγοράσουμε, τι χρώμα αυτοκίνητο, τι χρώμα να βάψουμε το σπίτι μας και άλλα πολλά…. Συμφωνούμε όλοι ότι είναι αρκετά σημαντικό να αποφασίσουμε τι χρώμα θα βάψουμε το σπίτι μας κατά την κατασκευή ή την ανακαίνιση.

Τι συμβολίζει κάθε χρώμα?

Κόκκινο: είναι συνδεδεμένο με το πάθος άλλα όχι μόνο. Ακτινοβολεί ενέργεια και δυναμισμό. Συνδυάζεται με την ώχρα, το χρυσό, το ασημί, δίνοντας την αίσθηση του αρχοντικού και του επιβλητικού χώρου. Συνήθως το προτιμούν ηγετικοί χαρακτήρες, ορεξάτοι για ζωή.

Πράσινο: καλοτυχία, ηρεμία και υγεία. Σαν χρώμα της φύσης διακρίνεται για τις χαλαρωτικές ιδιότητες του, προκαλεί συγκέντρωση και ασφάλεια. Αντιπροσωπεύει τον πλούτο. Συνδυάζεται εύκολα με πολλά χρώματα. Επιλέγεται από λάτρεις της εξοχής, γενναιόδωρους και έμπιστους.

Κίτρινο: συμβολίζει τον ήλιο και ως γνωστόν γνωρίζουμε ότι ο ήλιος είναι πηγή ζωής και ζεστασιάς. Δημιουργεί το συναίσθημα της χαράς, της τρυφερότητας και τη γαλήνης. Άνθρωποι που επιλέγουν το χρώμα αυτό χαρακτηρίζονται ως ονειροπόλοι και ευρηματικοί.

Άσπρο: αγνότητα, αθωότητα. Αν και παλαιότερα ήταν το βασικό χρώμα σε κάθε σπίτι. Έχει την ιδιότητα να μεγαλώνει το χώρο. Το επιλέγουν άνθρωποι με καλλιτεχνικές ανησυχίες.

Μαύρο: δύναμη και επισημότητα. Είναι πολύ ισχυρό χρώμα και συνήθως χρησιμοποιείται για να τονίσει λεπτομέριες ή να δώσει έμφαση σε γειτονικά χρώματα.

Μπλε: ηρεμία, γαλήνη, ασφάλεια και τάξη. Συνδυάζεται με το γαλάζιο, το λευκό και το πράσσινο και αποπνέει φρεσκάδα στο χώρο. Προκαλεί σωματική και πνευματική χαλάρωση, καθώς επίσης αυξάνει τη συγκέντρωση. Προτιμάται συνήθως από αντρικό πληθυσμό.

Καφέ: δύναμη και αξιοπιστία. Σαν γήινο χρώμα κάνει το χώρο ζεστό, άνετο, ασφαλή.

Πορτοκαλί: είναι ένα από τα ζωντανά χρώματα που προκαλεί ενθουσιασμό, ζεστασιά και υπερδιέργεση. Μαγνητίζει την προσοχή. Άνθρωποι ζωηροί και εύστροφοι το προτιμούν.

Μωβ: πλούτος, σοφία και πνευματικότητα.

Φούξια: φιλοδοξία, τόλμη, αυτογνωσία. Προτιμάται συνήθως από κορίτσια.

Γκρί: ηρεμία, σοβαρότητα, ησυχία. Συνδυάζεται με πολλά χρώματα.

Τι να προσέξω πριν διαλέξω χρώματα?

Μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν να δημιουργήσεις το χώρο σου με τα χρώματα που αγαπάς αλλά και που ταιριάζουν με το στυλ σου.

Τι να κάνετε:
 • Τοποθέτησε μπροστά από τον κίτρινο τοίχο σου ένα παλιό ξυλινο έπιπλο που ήδη έχεις.
 • Βάψε σε τόνους πράσινου τον τοίχο του διαμερίσματος σου και θα μεταφέρεις σε αυτό την ατμόσφαιρα εξοχής που τόσο σου λείπει.
 • Αν τα έπιπλα που έχεις είναι σκουρόχρωμα και παλιά, βάψε τους τοιχους του χώρου σε παλ αποχρώσεις του γαλάζιου ή του ροζ. Μπορείς ακόμη και να συνδυάσεις αυτά τα δύο χρώματα με το ένα να λαμβάνει χώρα στον τοίχο και το άλλο να είναι το χρώμα της κουρτίνας σου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το δωμάτιο αυτό θα θυμίζει άνοιξη όλο το χρόνο.
 • Συνδύασε μπλε με γαλάζιο, ουρανό με θάλασσα, σε χώρους χαλάρωσης όπως κρεβατοκάμαρα, μπάνιο και καθιστικό και μετέφερε με αυτόν τον τρόπο την αίσθηση της ηρεμίας και γαλήνης.
 • Τοποθέτησε την κόκκινη πολυθρόνα που είναι τόσο άνετη και δε θες με τίποτα να αλλάξεις μπροστά από ένα γκρι τοίχο.
 • Σε φωτεινά δωμάτια χρησιμοποίησε φωτεινά χρώματα, μιας και τα φωτεινά χρώματα αντανακλούν περισσότερο τον ήλιο, το αποτέλεσμα θα είναι το δωμάτιο αυτό να είναι ακόμα πιο φωτεινό.
 • Αν ένα από τα δωμάτια του σπιτιού σου είναι αρκετά μεγάλο και ευρύχωρο βάψε τους τοίχους με πιο θερμά ή αλλιώς σκούρα χρώματα, με αυτό τον τρόπο θα γίνει πιο φιλικός ο χώρος και ζεστός.
 • Δώσε μία άλλη αίσθηση στο χώρο εφαρμόζοντας διάφορες τεχνοτροποίες στους τοίχους της κουζίνας ή του μπάνιου σου όπως πατητή τσιμετοκονία ή κουρασανίτ.
Τι να αποφύγετε:
 • Μην προτιμήσεις να βάψεις με ανοιχτόχρωμο χρώμα ένα τραχύ τοίχο, διότι το χρώμα θα δείχνει πιο σκούρο από ότι είναι, μιας και ένας τραχύς τοίχος δεν αντανακλά τον ήλιο όπως ένας λείος.
 • Μη βάφεις σκουρόχρωμο ένα τοίχο που τον βλέπει ο ήλιος. Τα σκούρα χρώματα δείχνουν πιο φωτεινά σε σκοτεινούς χώρους.
 • Απέφυγε τα σκούρα χρώματα στο χώρο της εισόδου, εκτός του ότι θα «κλείσει» ο χώρος θα μεταφέρει αρνητική αύρα στους επισκέπτες σου.
 • Μην χρησιμοποιήσεις το καφέ ή το μωβ σε πολύ μεγάλες επιφάνειες. Θα προκαλέσει μελαγχολία και κατάθλιψη.
 • Μη βάψεις τον τοίχο της τραπεζαρίας σου μπλε. Σύμφωνα με διάφορες έρευνες που έχουν κάνει ψυχολόγοι ερευνητές το μπλε χρώμα αποτρέπει την όρεξη για φαγητό, άρα σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να συμβεί κάτι τέτοιο σε εμάς ή στους καλεσμένους μας.
 • Μην το παρακάνετε με την πληθώρα χρωμάτων. Πρέπει στο χώρο σας να υπάρχει ισορροπία και αρμονία.

 

More arcticles

Μενού