Προεγκατάσταση κλιματιστικών: μου χρειάζεται;

Στις νέες κατασκευές και ανακαινίσεις σπιτιών που αναλαμβάνουμε συνήθως συζητάμε με τους πελάτες μας για την προεγκατάσταση των κλιματιστικών μονάδων. Σχεδόν όλοι δεν έχουν ξανακούσει για αυτή την διαδικασία που είναι όμως ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για να μπορέσουμε να τοποθετήσουμε τα κλιματιστικά στα σωστά σημεία. Να εξηγήσουμε λοιπόν τι ακριβώς είναι και πότε μας χρειάζεται.

Επιτυχημένη προεγκατάσταση κλιματιστικούΕικόνα 1: Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχημένης προεγκατάστασης κλιματιστικής μονάδας

Στο αρχικό στάδιο μιας κατασκευής ή ανακαίνισης έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε προεγκαταστάσεις κλιματιστικών. Η προεγκατάσταση περιλαμβάνει την τοποθέτηση των ψυκτικών σωληνώσεων εντός του τοίχου έτσι ώστε να μην είναι εμφανείς μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να τοποθετήσουμε την εσωτερική αλλά και την εξωτερική μονάδα εκεί ακριβώς που θέλουμε με το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Ποια είναι όμως η σωστή θέση εγκατάστασης;

Κάποιες βασικές αρχές για την σωστή τοποθέτηση της εσωτερικής μονάδας είναι:

♦  Η κατεύθυνση του αέρα να μην είναι προς το σημείο που συνήθως καθόμαστε και μας ενοχλεί (κρεβάτι, καναπές κτλ)

♦  Η κατεύθυνση του αέρα να μην έχει κάποιο εμπόδιο μπροστά και να είναι κατά το δυνατό προς το κέντρο του χώρου

♦  Να ακολουθεί τις προδιαγραφές του κατασκευαστή όσον αφορά το ύψος τοποθέτησης αλλά και το ελεύθερο ύψος πάνω από την μονάδα

♦  Να μην εμποδίζει άλλες λειτουργίες του δωματίου πχ να μην εμποδίζει να ανοίξουν τα φύλλα μιας ντουλάπας ή την τοποθέτηση μιας κουρτίνας

Για την εξωτερική μονάδα:

♦  Να τηρούνται οι ελεύθερες αποστάσεις γύρω από το μηχάνημα

♦  Να μπορεί κάποιος τεχνικός να το προσεγγίσει εύκολα για να το συντηρήσει ή να το επισκευάσει

♦  Η κατεύθυνση του αέρα της μονάδας να μην είναι προς ανοίγματα ή γειτονικά σπίτια

♦  Να μην ενοχλεί αισθητικά την εξωτερική όψη του κτιρίου

Κακές τοποθετήσεις κλιματιστικώνΕικονα 2: Αισθητικά κακή εγκατάσταση εσωτερικής μονάδας
Εικόνα 3: Λανθασμένη τοποθέτηση εξωτερικής μονάδας

Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που δεν κάνουμε προεγκατάσταση; Εκεί έχουμε τις παρακάτω επιλογές.

Η πρώτη είναι να τοποθετήσουμε την εσωτερική και εξωτερική μονάδα «πλάτη – πλάτη». Αυτό είναι και το πιο συνηθισμένο σενάριο και πραγματοποιείται σε μεγάλο αριθμό εγκαταστάσεων. Τοποθετούμε την εσωτερική μονάδα σε κάποιο εξωτερικό τοίχο του σπιτιού και στο ίδιο σημείο ακριβώς απ’ έξω τοποθετούμε την εξωτερική μονάδα (είτε κρεμαστή είναι στο δάπεδο). Με αυτή την τοποθέτηση έχουμε πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα αφού τουλάχιστον εσωτερικά δεν έχουμε εμφανείς σωληνώσεις.

Η δεύτερη περίπτωση είναι να τοποθετήσουμε την εσωτερική και εξωτερική μονάδα εκεί ακριβώς που θέλουμε με το μειονέκτημα των εμφανών σωληνώσεων το οποίο δεν είναι και το πιο ωραίο αισθητικά.

Τελευταίο κομμάτι αλλά καθόλου αδιάφορο είναι η υδραυλική προεγκατάσταση των αποχετεύσεων των κλιματιστικών. Φαίνεται δυσνόητο οπότε θα το εξηγήσουμε σιγά σιγά! Τα κλιματιστικά στην ψύξη κάνουν αφύγρανση του αέρα. Το νερό αυτό συνήθως βγαίνει από μια μικρή άσπρη σωλήνα και τρέχει στο μπαλκόνι μας. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε μόνιμα λερωμένο μπαλκόνι και συνήθως με σημάδια από το νεράκι που τρέχει. Πολλοί βάζουν την αποχέτευση του κλιματιστικού μέσα σε μπουκάλια έτσι ώστε να μην τρέχει το νερό στο δάπεδο αλλά αν ξεχάσουμε να το αδειάσουμε τότε υπερχειλίζει ο σωλήνας και το νερό στάζει από την εσωτερική μονάδα μέσα στο σπίτι!

Αποχέτευση κλιματιστικούΕικόνα 4: Ελεύθερη αποχέτευση κλιματιστικού στο μπαλκόνι

Μπορούμε όμως να λύσουμε αυτό το πρόβλημα οδηγώντας αυτά τα νερά στην αποχέτευση του σπιτιού. Αυτό γίνεται με κατάλληλη εγκατάσταση δικτύου αποχετευτικών σωληνώσεων οι οποίες τοποθετούνται κάτω από τα πατώματα και μας προσφέρουν την αποχέτευση των νερών χωρίς καν να μπορούμε να τις δούμε! Σημαντικό είναι όμως να το προβλέψουμε στην αρχή των εργασιών γιατί αργότερα είναι αδύνατο να γίνει.

Από όλα τα παραπάνω βγαίνει εύκολα το συμπέρασμα ότι η επένδυση σε προεγκαταστάσεις προσφέρει ευελιξία στην εγκατάσταση, ευκολία στην χωροθέτηση άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και προστιθέμενη αξία στο ακίνητο.

More arcticles

Μενού