υπολογισμός προϋπολογισμού για ανακαίνιση σπιτιού

Πώς να υπολογίσετε τον προϋπολογισμό για μια ανακαίνιση σπιτιού

Ο υπολογισμός και η καθιέρωση ενός προϋπολογισμού για μια ανακαίνιση σπιτιού μπορεί να αποτελέσει μια αρκετά αγχωτική διαδικασία για αρκετούς. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μπορεί να σας γλιτώσει από αρκετό άγχος κατά τη διάρκεια των εργασιών, αλλά και πρόσθετα έσοδα τα οποία δεν είχατε λάβει υπόψη σας εξ αρχής.  

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω πώς να μπορέσετε να οργανώσετε και να υπολογίσετε εύκολα τον προϋπολογισμό σας, έτσι ώστε να  τον εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο και να αποκτήσετε το σπίτι των ονείρων σας. 

Καθορίστε τους στόχους της ανακαίνισης 

Τι ελπίζετε να πετύχετε με την ανακαίνιση; Σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε μόνο αισθητικές, ή και λειτουργικές αλλαγές; Δημιουργήστε μια λίστα σχετικά με τις αλλαγές που θέλετε να δείτε στον χώρο σας και θέσετε τες σε προτεραιότητα ανάλογα με την αναγκαιότητα τους. Για να το πετύχετε, ρωτήστε στον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις: 

  • Τι αλλαγές θέλω να πραγματοποιήσω στο σπίτι μου; (πχ αλλαγές δαπέδου, ανακαίνιση μπάνιου, αντικατάσταση ή τοποθέτηση νέων κουφωμάτων) 
  • Τι λεπτομέρειες απαιτούνται για να πραγματοποιηθεί; 
  • Σε ποια κομμάτια δέχομαι να κάνω συμβιβασμούς; 
  • Σε ποια κομμάτια δέχομαι να δαπανήσω περισσότερα χρήματα; 

Αν χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια το άρθρο μας με τα 10 βήματα ανακαίνισης θα σας βοηθήσει.

υπολογισμός budget για ανακαίνιση σπιτιού

Λάβετε πληροφορίες για τα απαιτούμενα κόστη 

Είναι δύσκολο να θέσετε ένα budget αν δεν γνωρίζετε πόσο θα κοστίσουν όλες οι εργασίες. Σε αυτό το βήμα θα χρειαστεί να μιλήσετε με διάφορες εταιρείες ανακαινίσεων, ώστε να πληροφορηθείτε για τα κόστη. Ίσως νομίσετε ότι δεν αποτελεί ένα απαραίτητο βήμα, ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να πληροφορηθείτε για το εκτιμώμενο κόστος κάθε έργου, έτσι ώστε να μπορέσετε να θέσετε εύκολα τον προϋπολογισμό.

Υπολογισμός ενιαίου κόστους και προϋπολογισμού 

Γενικότερα, η κατανομή περίπου του 10-15% της εκτιμώμενης αξίας του σπιτιού στην ανακαίνιση αποτελεί μια καλή ιδέα. Αυτό θα σας δώσει τη δυνατότητα να είστε ευέλικτοι σε περίπτωση που προκύψουν αναπάντεχα έξοδα. 

Μόλις λάβετε τα απαραίτητα κόστη και καταλήξετε στην εταιρεία που θα αναλάβει το έργο της ανακαίνισης, ήρθε η ώρα να θέσετε τον προϋπολογισμό σας. Βεβαιωθείτε πως θα συμπεριλάβετε όλα τα έξοδα για κάθε τμήμα της λίστας σας.  Δε θα πρέπει να παραλείψετε να ενημερωθείτε ακόμη και για τα κόστη διαφόρων επίπλων και υλικών, έτσι ώστε να μπορέσετε να προχωρήσετε πιο εύκολα σε μια απόφαση. 

Συμβουλή: Κατά τη διάρκεια των εργασιών, μπορεί να γίνουν ορατές βλάβες που δεν ήταν εύκολο να εντοπιστούν από την αρχή. Για τον λόγο αυτό, προτείνουμε να υπολογίσετε και ένα έξτρα ποσό στον συνολικό σας προϋπολογισμό, σε περίπτωση που γίνουν αντιληπτές, ή που γενικότερα αποφασίσετε να “ξεφύγετε” λίγο από αυτόν.  

άνθρωπος κάνει υπολογισμούς για το κόστος της ανακαίνισης του

Συμβουλές για να παραμείνετε εντός προϋπολογισμού 

Εκτός όμως από τα θέσετε τον προϋπολογισμό σας για την ανακαίνιση του σπιτιού, είναι εξίσου σημαντικό και να παραμείνετε πιστοί σε αυτόν. Για να διατηρήσετε αυτό τον προϋπολογισμό, θα πρέπει να προσέξετε τα εξής: 

  • Να έχετε ρεαλιστικούς στόχους με τον προϋπολογισμό σας και το “μοίρασμα” του στις εργασίες 
  • Να προτιμήσετε την ποιότητα έναντι της ποσότητας 
  • Να μην ξεχάσετε τις λεπτομέρειες
  • Να παραμείνετε οργανωμένοι και να έχετε συχνή επικοινωνία με τους εργολάβους που θα αναλάβουν τις εργασίες 

 

Βρισκόμαστε δίπλα σας και δίνουμε απάντηση σε κάθε ερώτημα σχετικά με την ανακαίνιση του σπιτιού σας, ώστε να δημιουργήσετε ένα ανανεωμένο και ασφαλές περιβάλλον, που θα σας εξασφαλίσει μια άνετη και ποιοτική διαβίωση. 

More arcticles

Μενού