Η αγορά ενός σπιτιού είναι από τις πιο κρίσιμες αποφάσεις που καλείται να πάρει ένας άνθρωπος στη ζωή του. Για αυτό το λόγο η τελική απόφαση δεν πρέπει να παρθεί με παρορμητισμό αλλά με σύνεση. Παρόλαυτα, η έρευνα σπιτιού είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί χρόνο και σκέψη, αφού υπάρχουν αρκετά πράγματα τα οποία πρέπει να υπολογίσει κανείς πριν κάνει το τελικό βήμα, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την αγορά μιας παλαιάς κατοικίας που εκεί τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα. Έτσι κι εμείς συγκεντρώσαμε 10 συμβουλές για την αγορά παλιάς οικίας, που πιστεύουμε να σας βοηθήσουν με σκοπό να καταλήξετε πιο εύκολα στο ιδανικό σπίτι για εσάς!
1. Κατάσταση σπιτιού
Όταν θέλετε να αγοράσετε μια παλιά κατοικία, καλό είναι να ελέγξετε από την αρχή σε τι κατάσταση βρίσκεται. Θα σας συμβουλεύαμε να δίνατε εξαρχής περισσότερη βάση στα κουφώματα, στο μπάνιο και στην κουζίνα, καθώς για να θεωρηθεί μία οικία άμεσα κατοικίσιμη, αυτά τα τρία πρέπει να είναι σίγουρα σε μία λειτουργική κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα ελέγξτε τα κουφώματα και δείτε αν είναι ξύλινα, αλουμινίου με μονά τζάμια ή νέου τύπου αλουμινίου με διπλά τζάμια. Αν είναι ξύλινα ή αλουμινίου με μονά τζάμια το πιθανότερο είναι να μην σφραγίζουν και να αφήνουν τον αέρα να περνάει μέσα με αποτέλεσμα να φεύγει η θερμοκρασία από το σπίτι. Σε αντίθεση τα κουφώματα αλουμινίου με διπλά τζάμια έχουν καλύτερες μονώσεις και σφραγίζουν καλύτερα προστατεύοντας έτσι το εσωτερικό του σπιτιού από την εξωτερική θερμοκρασία. Στο μπάνιο προσέξτε κυρίως για εμφανής διαρροές νερού ή υγρασία στα πλακάκια τα οποία σημαίνουν απαραίτητη αλλαγή του υδραυλικού συστήματος. Τέλος στην κουζίνα κοιτάξτε για επιφανειακές φθορές, όπως χαλασμένα ντουλάπια, φθαρμένο πάγκο, σάπια εσωτερικά ντουλαπιών και συρταριών κα.
2. Διαρρύθμιση
Αν παρατηρήσει και συγκρίνει κανείς μια παλαιά κατοικία με μία νεόδμητη, θα αντιληφθεί πως η κύρια διαφορά τους είναι η διαρρύθμιση. Συνήθως στα παλιά σπίτια βρίσκουμε τον χώρο της κουζίνας να είναι ξεχωριστό δωμάτιο από τον χώρο του καθιστικού, ενώ στα νέα σπίτια βλέπουμε αρκετά να υπάρχει ένας ενιαίος χώρος κουζίνας-καθιστικού. Η διαρρύθμιση που επικρατεί πλέον στα νέα διαμερίσματα έχει μεγαλύτερα οφέλη από αυτή που υπήρχε παλιότερα, αφού γίνεται αξιοποίηση κάθε ελεύθερου χώρου και έτσι το σπίτι φαίνεται μεγαλύτερο και είναι πιο λειτουργικό. Βέβαια υπάρχουν και άνθρωποι που προτιμούν η κουζίνα να είναι ξεχωριστή από το σαλόνι, έχοντας άλλα πλεονεκτήματα έτσι, όπως ότι οι μυρωδιές από το μαγείρεμα δεν φτάνουν μέχρι το καθιστικό, ή ότι επειδή η κουζίνα είναι κλειστός χώρος δεν χρειάζεται να την έχουν πάντα τακτοποιημένη. Στην περίπτωση που αποφασίσετε ωστόσο να αλλάξετε την διαρρύθμιση του μελλοντικού σας σπιτιού και να ακολουθήσετε το μοντέλο του open plan kitchen, τότε θα σας συμβουλεύαμε να μετατρέψετε την παλιά κουζίνα σε ένα νέο υπνοδωμάτιο ή ακόμα και σε μία αποθήκη αν χρειάζεστε αποθηκευτικό χώρο για τα πράγματα σας. Με την αλλαγή αυτή θα καταφέρετε να αναδείξετε τον χώρο κερδίζοντας ένα δωμάτιο παραπάνω.
3. Βρείτε μια κατασκευαστική εταιρεία πριν την πραγματοποίηση αγοράς
Αν το σπίτι βρίσκεται σε κακή κατάσταση τότε καλό είναι να αναζητήσετε μια κατασκευαστική εταιρεία που θα αναλάβει την ανακαίνιση. Αυτό το βήμα είναι σημαντικό να γίνει πριν την ολοκλήρωση της αγοράς, για να γνωρίζετε εκ των προτέρων πόσο θα κοστίσει να ανακαινίσετε την συγκεκριμένη οικία κι έτσι να κρίνετε αν αξίζει να προχωρήσετε στην αγορά της.
4. Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)
Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) είναι ένα έγγραφο το οποίο, βάσει μελέτης, ορίζει πόση ενέργεια καταναλώνεται σε ένα διαμέρισμα μέσα στο διάστημα ενός χρόνου. Πιο συγκεκριμένα, με την ενεργειακή κατανάλωση εννοούμε κάθε μορφή ενέργειας (ηλεκτρισμός, πετρέλαιο κα.) που χρησιμοποιούν τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης για την διατήρηση θερμοκρασίας μέσα στο σπίτι αλλά και για άλλες χρήσεις. Για να μπορέσετε να αντιληφθείτε καλύτερα πόση ενέργεια καταναλώνει μια οικία υπάρχει μία κλίμακα ενεργειακής κατανάλωσης, στην οποία κατατάσσεται κάθε κτίριο, από το Α+ που σημαίνει πως ενεργειακά είναι εξαιρετικά αποδοτικό μέχρι και το Η που σημαίνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή ότι η ενεργειακή του κατανάλωση είναι πολύ υψηλή. Αν η ενεργειακή βαθμίδα στην οποία ανήκει η οικία είναι κάτω από την Δ τότε είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις. Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό είναι υποχρεωτικό σε περιπτώσεις αγοράς-πώλησης μιας κατοικίας, ώστε να υπογραφούν τα οριστικά συμβόλαια. Οπότε αν σας ενδιαφέρει η οικία που θα αγοράσετε να είναι ενεργειακά αναβαθμισμένη, ελέγξτε εξαρχής το Π.Ε.Α. για να γνωρίζετε πριν την απόκτηση του σπιτιού σε ποια κλίμακα ενεργειακής κατανάλωσης ανήκει και έτσι να υπολογίσετε αν θα χρειαστούν έξτρα εργασίες για την αλλαγή της.
5. Εξετάζουμε αν έχει αυτόνομη ή κοινόχρηστη θέρμανση
Κάτι που μπορεί να μην σκεφτούν πολλοί είναι αν το διαμέρισμα έχει αυτόνομη ή κεντρική θέρμανση. Η αλήθεια είναι πως αν επιλέξετε αυτόνομη θέρμανση θα έχετε σημαντικά πλεονεκτήματα, εφόσον δημιουργείται ένα καινούργιο δίκτυο θέρμανσης μόνο για το σπίτι σας, το οποίο το ανάβετε όποιες ώρες και μέρες θέλετε εσείς και ακόμα μπορείτε και προσαρμόζετε την θερμοκρασία στις δικές σας ανάγκες και δεν προσαρμόζεστε εσείς στις ανάγκες των άλλων. Καταλαβαίνετε πως αυτά είναι μεγάλα οφέλη που ο καθένας θα ήθελε να απολαμβάνει στον χώρο του. Για να έχετε και εσείς αυτά τα οφέλη δεν χρειάζεται να ψάχνετε μόνο σπίτια που έχουν ήδη αυτόνομη θέρμανση (έτσι κι αλλιώς είναι σπάνιο να βρείτε παλαιά οικία που να έχει αυτόνομη θέρμανση), καθώς μπορείτε απλά να αυτονομήσετε το διαμέρισμα σας από το κοινόχρηστο σύστημα της πολυκατοικίας. Πλέον είναι μια απλή και εύκολη διαδικασία η αυτονόμηση θέρμανσης, αφού δεν χρειάζεται οι υπόλοιποι ένοικοι να δώσουν την έγκριση τους, όπως συνέβαινε παλιά.
6. Κοινόχρηστοι χώροι
Όταν πρόκειται για την μελλοντική σας κατοικία όλα μετράνε, ακόμα και οι κοινόχρηστοι χώροι! Σκεφτείτε να μπαίνετε σε μια πολυκατοικία και να αντικρίζετε έναν προσεγμένο καθαρό χώρο, με φρεσκοβαμμένους τοίχους και ένα ασανσέρ σε καλή κατάσταση και κάντε εικόνα τώρα μία πολυκατοικία με μούχλα και υγρασία στους τοίχους, που οι κοινόχρηστοι χώροι δεν είναι καθαροί και γενικότερα να είναι παραμελημένοι. Φαντάζομαι πως όλοι θα επέλεγαν την πρώτη πολυκατοικία έναντι της δεύτερης και οι λόγοι είναι προφανείς. Αρχικά η πρώτη εικόνα που θα ακτικρίζετε πριν μπείτε στο σπίτι σας και η τελευταία πριν βγείτε από την πολυκατοικία θα είναι οι κοινόχρηστοι χώροι και όσο πιο καλή και προσεγμένη είναι αυτή η εικόνα τόσο πιο θετικά θα επιδρά και στην ψυχολογία σας. Επίσης το γεγονός πως οι κοινόχρηστοι χώροι μιας πολυκατοικίας βρίσκονται σε καλή κατάσταση, δείχνει πως πιθανότατα να υπάρχει ένα κλίμα καλής συνεννόησης μεταξύ των ενοίκων κι αυτό είναι κάτι που δε θα έπρεπε να σας περάσει απαρατήρητο αφού πρόκειται για τους ανθρώπους που βρίσκονται μια πόρτα μακρυά σας και η καθημερινή συναναστροφή μαζί τους είναι αναπόφευκτη.
7. Όροφος
Η επιλογή του ορόφου είναι σίγουρα ένα ζήτημα υποκειμενικό, καθώς ο κάθε όροφος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του και οι ανάγκες και οι προτιμήσεις κάθε ανθρώπου είναι που καθιστούν έναν όροφο ιδανικό για αυτόν. Η διαβίωση σε έναν υψηλό όροφο έχει αναμφισβήτητα αρκετά θετικά, όπως μεγαλύτερη ασφάλεια, περισσότερο φως, καλύτερη θέα κα., παρόλαυτά όταν πρόκειται για ρετιρέ πρέπει να προσέξετε κάποια πράγματα. Τα σύνηθη προβλήματα που μπορείτε να συναντήσετε είναι σχετικά με την μόνωση, η οποία στις παλιές κατοικίες είναι συνήθως ανεπαρκής. Τέτοιου είδους προβλήματα μπορούν να οδηγήσουν σε έντονη υγρασία, αλλά και σε θερμικές απώλειες που αυτές με τη σειρά τους οδηγούν σε έξτρα έξοδα. Ακόμα υπολογίστε πως επειδή τα ρετιρέ είναι εκτεθειμένα από πολλές πλευρές, τον χειμώνα θα έχετε έντονο κρύο και το καλοκαίρι θα έχετε υπερβολική ζέστη κι έτσι θα έχετε και μεγαλύτερα έξοδα για θέρμανση-ψύξη. Από την άλλη μεριά, η διαβίωση σε χαμηλούς ορόφους είναι πιο οικονομική αφού οι δαπάνες για θέρμανση-ψύξη είναι μειωμένες καθώς και τα κοινόχρηστα είναι λιγότερα. Σίγουρα τα διαμερίσματα σε χαμηλούς ορόφους ειδικά σε ισόγειο, έχουν και αρκετά μειονεκτήματα όπως, λιγότερο φυσικό φως, περισσότερο θόρυβο και το κυριότερο μικρότερη ασφάλεια. Παρόλαυτα το ισόγειο μπορεί να έχει το πλεονέκτημα ενός υπαίθριου χώρου, που στην περίπτωση που έχετε παιδιά ή κατοικίδια σίγουρα δε θα μείνει ανεκμετάλλευτος.
8. Πάρκινγκ
Ενώ το θέμα του πάρκινγκ στις νεόδμητες πολυκατοικίες έχει λυθεί, καθώς όλες έχουν χώρο στάθμευσης στην πυλωτή, στις παλιές ακόμα αποτελεί πρόβλημα και από τη στιγμή που ενδιαφέρεστε για αγορά παλαιάς κατοικίας το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να σας απασχολήσει. Σίγουρα οι παράγοντες στους οποίους εξαρτάται η ευκολία εύρεσης πάρκινγκ είναι διάφοροι, όπως το που ακριβώς είναι η περιοχή (όσο πιο κέντρο τόσο πιο δύσκολο), πόσοι άνθρωποι κατοικούν κοντά και σαφώς η ώρα και η μέρα. Ένα tip που μπορούμε να σας δώσουμε είναι πως αν η περιοχή αποτελείται από πολλές κατοικίες είναι πιθανό τις πρωινές ώρες να υπάρχει επάρκεια χώρων στάθμευσης γιατί οι περισσότεροι λείπουν στις εργασίες τους. Αν από την άλλη γύρω από την περιοχή υπάρχουν αρκετές εταιρείες λογικά συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή θα είναι πιο εύκολη η εύρεση χώρου στάθμευσης τις απογευματινές/βραδινές ώρες. Οπότε η συμβουλή μας είναι να επισκεφτείτε την περιοχή σε διαφορετικές ώρες της μέρας, για να σιγουρευτείτε αν το πάρκινγκ εκεί είναι τελικά εύκολη ή δύσκολη υπόθεση. Κάτι τελευταίο που θα ήταν καλό να κοιτάξετε είναι αν η λαϊκή γίνεται κοντά στην υποψήφια γειτονιά σας, ώστε να γνωρίζετε ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί και ποιες μέρες και κατά πόσο αυτό θα επηρεάζει όχι μόνο τις θέσεις στάθμευσεις αλλά και το πρόγραμμα σας.
9. Εξωτερικοί χώροι
Οι εξωτερικοί χώροι ενός σπιτιού μπορεί να φανούν σε αρκετές περιπτώσεις εξίσου σημαντικοί και με τους εσωτερικούς. Ένας μεγάλος εξώστης για παράδειγμα μπορεί να σας φανεί χρήσιμος αν δεν έχετε επαρκή χώρο στο σπίτι για την αποθήκευση πραγμάτων. Έτσι θα μπορούσατε να έχετε στο μπαλκόνι μία ντουλάπα που θα αποθηκεύετε ό,τι δεν χωράει μέσα στην οικία από παπούτσια και είδη καθαρισμού μέχρι και τρόφιμα. Επίσης λόγω του κλίματος που επικρατεί στη χώρα μας δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν να περνούν αρκετό χρόνο στους εξώστες των σπιτιών τους. Αν ανήκετε και εσείς σε αυτούς, τότε μια άνεση που μπορεί να σας προσφέρει ένα ευρύχωρο μπαλκόνι θα ήταν η ύπαρξη ενός καθιστικού μαζί με ένα τραπέζι όπου θα μπορούσατε να περνάτε τις ώρες σας ευχάριστα.
EXTRA TIP
10. Προσανατολισμός
Η τελευταία συμβουλή, η οποία σχετίζεται με τον προσανατολισμό του σπιτιού, αφορά όλες τις οικίες και όχι μόνο τις παλαιές αλλά τη θεωρούμε αρκετά σημαντική ώστε την αναφέρουμε ως «extra tip».
Ίσως οι περισσότεροι άνθρωποι που ψάχνουν να αγοράσουν ένα σπίτι, να μην σκέφτονται καν τον παράγοντα του προσανατολισμού, όμως είναι ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια που θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψιν. Κάποιες βασικές γνώσεις που θα σας φανούν χρήσιμες σχετικά με τον προσανατολισμό ενός σπιτιού είναι:
α. Ο καλύτερος προσανατολισμός, ειδικά για την γεωγραφική θέση της χώρας μας, είναι ο νότιος. Είναι κατάλληλος για χώρους που περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σας όπως το καθιστικό-σαλόνι. Τα δωμάτια με νότιο προσανατολισμό θεωρούνται ιδανικά επειδή έχουν φυσικό φωτισμό τις περισσότερες ώρες μέσα στη μέρα και διατηρούνται ζεστά την περίοδο του χειμώνα. Ακόμα και το καλοκαίρι η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να αποφευχθεί με κάποιο σκίαστρο.
b. Ο ανατολικός προσανατολισμός είναι ιδανικότερος για τα δωμάτια που χρειάζονται πρωινό φωτισμό, όπως τα υπνοδωμάτια αλλά και η κουζίνα. Το θετικό με τον ανατολικό προσανατολισμό είναι ότι ο ηλιασμός δεν διαρκεί πολλή ώρα με αποτέλεσμα τα δωμάτια να μην υπερθερμαίνονται. Ένα ακόμα πλεονέκτημα που προσφέρει ο ανατολικός προσανατολισμός, είναι πως κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες του καλοκαιριού δεν περιορίζει την δροσιά σε έναν χώρο.
c. Τα δωμάτια με δυτικό προσανατολισμό είναι αυτά με την περισσότερη ζέστη ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και κατά τη διάρκεια των απογευματινών ωρών. Για αυτό το λόγο καλό θα ήταν σε αυτούς τους χώρους, για να αποφεύγεται όσο γίνεται ο ήλιος, να υπάρχει κάποιο μέσο σκίασης όπως τέντα ή κουρτίνα.
d. Οι χώροι που κοιτούν βόρεια χαρακτηρίζονται από έντονο κρύο ειδικά την χειμερινή περίοδο, έτσι η θερμομόνωση θεωρείται απαραίτητη σε αυτούς τους χώρους. Το ιδανικότερο είναι τα δωμάτια με βόρειο προσανατολισμό να είναι χώροι όπου δεν χρειάζεται να περνάτε πολύ χρόνο σε αυτά, όπως τα μπάνια ή οι αποθήκες. Το θετικό, παρόλαυτά, των βόρειων δωματίων είναι πως το καλοκαίρι παραμένουν δροσερά.
Καταλαβαίνετε λοιπόν, πως ο κάθε προσανατολισμός έχει τα θετικά και τα αρνητικά του για αυτό πρέπει να βρείτε ποιες είναι οι δικές σας προτιμήσεις και τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.