Blog series part 2 – Κατασκευή σπιτιού – Σκυροδετήσεις

 Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τις σκυροδετήσεις ή τα μπετά όπως λέμε πιο απλά.

Πάμε λοιπόν σε μια από τις πιο βασικές εργασίες κατασκευής μιας κατοικίας. Οι σκυροδετήσεις είναι πολύ σημαντικές να γίνουν σωστά και υπεύθυνα γιατί κατά πολύ μεγάλο ποσοστό εξασφαλίζουν την στατικότητα της κατασκευής, οπότε και την ασφάλεια μας.

Δεύτερο Στάδιο – Σκυροδετήσεις

Οι σκυροδετήσεις για να πραγματοποιηθούν χρειάζονται το συνεργείο που φτιάχνει τα καλούπια και τοποθετεί τα σίδερα. Το συνεργείο αυτό ονομάζεται συνεργείο ξυλοτύπων αλλά στην γλώσσα της οικοδομής τους λένε καλουπατζήδες και σιδεράδες. Όλες αυτές οι εργασίες επιβλέπονται από τον επιβλέποντα μηχανικό του έργου ο οποίος και διασφαλίζει πως όλα γίνονται βάσει της μελέτης.

Τι να προσέξετε σε αυτό το στάδιο

 

1. Που θα τοποθετηθεί το κτήριο;

Πρίν τις εργασίες ξυλοτύπων και μετά τις εκσκαφές διαστρώνεται στον πάτο της εκσκαφής μια στρώση μπετόν η οποία ονομάζεται μπετόν καθαριότητας. Αυτό γίνεται ώστε να υπάρχει μια καθαρή επιφάνεια για την εκκίνηση του έργου αλλά και να χαράξετε την θέση του κτιρίου, με την βοήθεια ενός τοπογράφου. Η θέση του κτηρίου είναι πολύ σημαντική εργασία καθώς θα ελεγχθεί σε επόμενο στάδιο και αν γίνει λάθος έχει μεγάλο κόστος να διορθωθεί.

     Εικόνα 1 : Χάραξη σε μπετόν καθαριότητας

2. Πως κανονίζω τιμή με αυτό το συνεργείο;

Η τιμή συνήθως καθορίζεται ανά κυβικό μέτρο μπετού. Το συνεργείο θα μελετήσει τα στατικά σχέδια και θα σας δώσει την τιμή του κυβικού που συνήθως αφορά την εργασία που ονομάζεται φατούρα. Σε αυτή την τιμή θα πρέπει να προσθέσετε το κόστος του μπετόν, το κόστος του οπλισμού, το κόστος για την τοποθέτηση του οπλισμού, την πρέσα του μπετόν καθώς και διάφορες άλλες έξτρα χρεώσεις όπως σκάλες, φαλτσογωνίες, σκοτίες, εμφανή μπετά κτλ. Η κοστολόγηση αυτής της εργασίας είναι αρκετά πολύπλοκη και αν δεν έχετε τεχνικές γνώσεις το πιθανότερο είναι να μην τα υπολογίσετε καλά.

3. Πόσα σίδερα να βάλω; Πόσο μπετόν να ρίξω;

Όλες οι σκυροδετήσεις περιγράφονται αναλυτικά στα στατικά σχέδια και έχουν υπολογιστεί για την οικοδομή σας. Τα σχέδια αυτά τηρούνται ευλαβικά και περιέχουν όλες τις λεπτομέρειες και για τον οπλισμό (σίδερα) αλλά και για το πάχος του μπετόν που θα πρέπει να τοποθετηθεί.

Εικόνα 2 : Σίδερα οικοδομής

4. Να βάλω παραπάνω σίδερα για να γίνει πιο γερό το κτήριο;

Οι στατικές μελέτες ειδικά μετά τον σεισμό της Αθήνας του 1999 έχουν γίνει ιδιαίτερα αυστηρές και πολύ υπέρ της ασφάλειας οπότε δεν απαιτείται να παρέμβετε επιπλέον και να τοποθετήσετε έξτρα οπλισμό. Σε κάθε περίπτωση αυτό θα πρέπει να το συζητήσετε με τον επιβλέποντα μηχανικό γιατί υπάρχουν και περιπτώσεις που επιπλέον οπλισμός θα κάνει κακό αντί για καλό.

Εικόνα 3 : Σίδερωμα πλάκας

5. Πώς είμαι σίγουρος για την ποιότητα του μπετόν που θα μου φέρουν;

Με το μάτι σίγουρα δεν μπορεί να πεί κανείς αν το μπετόν είναι καλό η όχι. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε είναι να πάρετε δοκίμια. Τι είναι τα δοκίμια όμως; Τα δοκίμια είναι μικρά μεταλλικά δοχεία (περίπου 15εκ*15εκ*15εκ) τα οποία  γεμίζουν με το μπετόν που ρίχνετε στην οικοδομή από κάθε μπετονιέρα που έρχεται. Στην συνέχεια τα στέλνετε σε ειδικές εταιρείες που με την μέθοδο της θραύσης σας δίνουν τα αποτελέσματα για την ποιότητα του μπετόν.

Εικόνα 4 : Δοκίμια μπετού

6. Πρέπει να σκεφτώ και άλλες εργασίες που θα γίνουν παράλληλα με τις σκυροδετήσεις;

Φυσικά και ναι! Η οικοδομή ξεκινάει οπότε σιγά σιγά όλες οι ειδικότητες θα αρχίσουν να λαμβάνουν μέρος. Οι πρώτοι που θα έρθουν είναι οι ηλεκτρολόγοι και οι υδραυλικοί. Οι ηλεκτρολόγοι θα κατασκευάσουν την θεμελιακή γείωση η οποία όπως λέει και η λέξη γίνεται στα θεμέλια και είναι πιθανόν να έρθουν και στις υπόλοιπες σκυροδετήσεις του έργου για να τοποθετήσουν τα κουτιά για τα φωτιστικά σποτ των μπαλκονιών. Οι υδραυλικοί θα περάσουν τυχόν σωλήνες ή φρεάτια που χρειάζονται στο δάπεδο του υπογείου.

Σίγουρα θα πρέπει να έρθει και ο τεχνικός των μονώσεων για να κάνει μόνωση περιμετρικά στο υπόγειο. Οπότε είναι σημαντικό πρίν ξεκινήσετε την ανοικοδόμηση να έχετε καταλήξει με τα συνεργεία που θα συνεργαστείτε.

Εικόνα 5 : Θεμελιακή γείωση

7. Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να ξεκινήσω τις σκυροδετήσεις;

Όλες οι εποχές είναι καλές. Φυσικά η άνοιξη και το φθινόπωρο που έχουν πιο ήπιο καιρό βοηθούν αρκετά την δουλειά. Σκυροδετήσεις δεν γίνονται σε περιόδους καύσωνα (θερμοκρασία πάνω από 35°) και σε περιόδους ψύχους (<3°). Στον καύσωνα είναι πιθανό το μπετόν να στεγνώσει πολύ γρήγορα επιφανειακά και στο ψύχος μπορεί να παγώσει το νερό που έχει εσωτερικά. Και τα δυο αυτά φαινόμενα θα μειώσουν την αντοχή του μπετόν.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί κατά τις σκυροδετήσεις του υπογείου με πιθανές έντονες βροχοπτώσεις. Εκεί είναι πιθανό χώματα που θα παρασυρθούν με το νερό να σκεπάσουν τον οπλισμό της οικοδομής και μετά θα πρέπει το συνεργείο να τα καθαρίσει σχολαστικά για να προχωρήσετε στην σκυροδέτηση.

8. Πρέπει να προσέξω κάτι άλλο;

Ένα πράγμα που θα κάνει την ζωή πολλών συνεργείων πιο εύκολη και δεν θα επιβαρύνει το κτήριο από πιθανά σκαψίματα είναι η πρόβλεψη οδεύσεων στις σκυροδετήσεις. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Σκεφτείτε ότι μια υδρορροή είναι πιθανόν να ξεκινάει από την ταράτσα και να περνάει μέσα από όλες τις πλάκες. Σε αυτή την περίπτωση, είτε ο υδραυλικός θα ανοίξει τις τρύπες αυτές εκ των υστέρων τρυπώντας όλες τις πλάκες ή θα έχετε προβλέψει και θα έχετε τοποθετήσει φελιζόλ στα σημεία που χρειάζονται έτσι ώστε οι τρύπες να ανοίξουν πολύ εύκολα. Αυτό βέβαια προϋποθέτει αρκετά καλό σχεδιασμό έτσι ώστε να αφήσετε τα σημεία που χρειάζονται.

Εικόνα 6 : Πρόβλεψη οδέυσεων

 

Το επόμενο στάδιο είναι οι τοιχοποιίες. Διαβάστε το επόμενο Blog εδω

 

Τα παραπάνω δεν είναι τεχνικά κείμενα και έχουν σκοπό την απλή ενημέρωση του αναγνώστη. Η ομάδα της MECHA Engineering διαθέτει έμπειρους μηχανικούς που θα σας καθοδηγήσουν σίγουρα και επιστημονικά στις ανάγκες των τεχνικών σας έργων.

More arcticles

Μενού