Επόμενη εργασία που θα αναλύσουμε είναι τα υδραυλικά. Πολύ σημαντική εργασία σε μια νέα κατασκευή κατοικίας γιατί οι βλάβες των υδραυλικών εμφανίζονται συνήθως αργά και κοστίζουν πάρα πολύ να επιδιορθωθούν. Τα υδραυλικά χωρίζονται σε 4 επιμέρους εργασίες οι οποίες είναι:
Ύδρευση: Αφορά τις σωληνώσεις νερού πολύ απλά που περνάει το νερό που πίνουμε, κάνουμε μπάνιο κτλ. Η ύδρευση αφορά και το ζεστό νερό χρήσης.
Αποχέτευση: Η αποχέτευση αφορά το δίκτυο ακαθάρτων που οδηγούμε στο δίκτυο αποχέτευσης. Πολύ απλά αυτό είναι οι αποχετεύσεις των λεκανών, των νεροχυτών, των νιπτήρων των ντουζιερών κτλ.
Όμβρια: Το δίκτυο των ομβρίων αφορά την διαχείριση των βρόχινων νερών. Δηλαδή περιλαμβάνει τις υδρορροές των ταρατσών, των μπαλκονιών και των κήπων. Τα νερά αυτά καταλήγουν συνήθως στο ρείθρο του πεζοδρομίου και από εκεί στα φρεάτια της ΕΥΔΑΠ.
Θέρμανση: Αφορά το δίκτυο θέρμανσης της κατοικίας που μπορεί να είναι ενδοδαπέδια, καλοριφέρ, fan coil.
1. Τι σωλήνες ύδρευσης να βάλω?
Οι σωλήνες που κυκλοφορούν ευρέως για αυτή την δουλειά είναι οι πολυστρωματικές, οι χάλκινες και οι πολυπροπυλενίου. Πρέπει σίγουρα να έχουν πιστοποίηση για πόσιμο νερό και συστήνεται να είναι από γνωστή εταιρεία καθώς θέλουμε να έχουν την μέγιστη διάρκεια ζωής. Εγω προτείνω τις πολυστρωματικές σωλήνες γιατί είναι όπως λέμε value for money. Έχουν όλες τις πιστοποιήσεις, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, είναι οικονομικές και μπορούν να τοποθετηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουμε ενώσεις κάτω απο τα δάπεδα. Οι σωλήνες του χαλκού συνήθως δεν επιλέγονται λόγω του υψηλού κόστους του χαλκού. Οι σωλήνες πολυπροπυλενίου ενώ έχουν φανατικούς θαυμαστές εγώ προσωπικά δεν τις προτείνω λόγω του μεγάλου αριθμού κολλήσεων που χρειάζονται στην εγκατάσταση.
Εικόνα 1: Αριστερά πολυστρωματικές σωλήνες, κέντρο σωλήνες χαλκού, δεξιά σωλήνες πολυπροπυλενίου
2. Τι τρόπο εγκατάστασης να επιλέξω?
Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει πρώτα να απαντήσουμε σε ένα άλλο ερώτημα. Ποια μέθοδος εγκατάστασης έχει την μικρότερη πιθανότητα αστοχίας? Αυτή η μέθοδος είναι τοποθέτηση μονοκόμματων σωληνώσεων προς κάθε σημείο της εγκατάστασης με πίνακα υδροληψίας (κολλεκτέρ). Τι σημαίνει πρακτικά αυτό. Τοποθετούμε σε ένα σημείο του σπιτιού τον πίνακα υδροληψίας οπού εκεί καταλήγει μονοκόμματη η σωλήνα της παροχής του νερού μας. Από εκεί ξεκινούν μονοκόμματες σωλήνες οι οποίες καταλήγουν σε όλα τα σημεία που θέλουμε ύδρευση. Πχ μπαταρία νιπτήρα, μπαταρία νεροχύτη, βρύση στο μπαλκόνι κτλ. Το ίδιο γίνεται αντίστοιχα και για τα ζεστά νερά χρήσης. Με αυτό τον τρόπο έχουμε πρόσβαση στην είσοδο και την έξοδο κάθε σωλήνα. Το κομμάτι που είναι θαμμένο κάτω από το πάτωμα μας είναι μονοκόμματο έτσι και η πιθανότητα αστοχίας είναι ελάχιστη. Επίσης αν σε κάποια σωλήνα γίνει κάτι μπορούμε να την απομονώσουμε και η υπόλοιπη εγκατάσταση να δουλεύει κανονικά.
Εικόνα 2: Υδραυλική εγκατάσταση με κολλεκτέρ
3. Έχω δεί εντοιχιζόμενα καζανάκια και μπαταρίες αλλά φοβάμαι να τα επιλέξω μήπως χαλάσουν στο μέλλον και χρειαστεί να γκρεμίσω τους τοίχους.
Τα εντοιχιζόμενα είδη είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να δέχονται όλες τις επιδιορθώσεις που ίσως χρειαστούν από προσβάσιμα σημεία χωρίς να χρειαστεί να γκρεμίσουμε. Η προσοχή μας θα πρέπει να δοθεί ώστε να επιλέξουμε κάποιο επώνυμο προϊόν που θα έχει ανταλλακτικά για χρόνια.
Εικόνα 3: Εντοιχιζόμενο καζανάκι και εντιχοιζόμενη μπαταρία μπιντέ
4. Τι σωλήνες αποχέτευσης και υδρορροών να βάλω;
Στις σωλήνες αποχέτευσης και υδρορροών καλό θα είναι να τοποθετήσουμε σωλήνες πολυπροπυλενίου με λάστιχο. Μας εξασφαλίζουν αντοχή στις μικρές κινήσεις λόγω συστολών διαστολών ή ακόμα και σεισμών. Επιπλέον μπορούμε να επιλέξουμε την ίδια σωλήνα με ηχομόνωση. Αν κάποια σωλήνα αποχέτευσης ή υδρορροής περνάει μέσα από χώρο κατοικίας καλό θα ήταν να την ηχομονώσουμε επιπλέον εξωτερικά.
5. Τι θέρμανση να βάλω?
Πολύ μεγάλη κουβέντα για την θέρμανση που θα αναλυθεί σε επόμενο άρθρο. Επιγραμματικά αναφέρουμε ότι στις υδραυλικές εργασίες που γίνονται σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να τοποθετήσουμε (περίπτωση καλοριφέρ και fan coil) ή να προετοιμάσουμε (περίπτωση ενδοδαπέδιας) την εγκατάσταση θέρμανσης. Όλα όσα αναφέραμε περί μονοκόμματων σωληνώσεων της ύδρευσης ισχύουν και σε αυτή την περίπτωση. Σε περίπτρωση που έχουμε στο νέο μας σπίτι τζάκια θα πρέπει να περαστούν οι καμινάδες σε αυτό το στάδιο.
6. Φοβάμαι ότι τα επόμενα συνεργεία θα μου χτυπήσουν / σπάσουν τις σωλήνες του υδραυλικού
Όταν ο υδραυλικός ολοκληρώνει τις εργασίες του θα πρέπει να τις τσιμεντάρει από πάνω έτσι ώστε να τις προστατέψει από όλα τα επόμενα συνεργεία. Επίσης όπως και με τα ψυκτικά το δίκτυο ύδρευσης και θέρμανσης παραμένει υπο πίεση με μανόμετρο για έλεγχο διαρροών.
Εικόνα 4: Τσιμεντάρισμα σωληνώσεων μετά τις εργασίες του υδραυλικού για προστασία
7. Τι άλλο θα χρειαστεί να προσέξω στα υδραυλικά;
Δεν θα αναφερθώ καθόλου στην ποιότητα των εργασιών παρά μόνο θα αναφέρω κάποιες συμβουλές που σύμφωνα με την εμπειρία μου είναι σημαντικές.
Η πρώτη συμβουλή είναι να τοποθετηθεί ο γενικός του νερού σε σημείο εύκολα προσβάσιμο. Αν ποτέ γίνει το οτιδήποτε να μπορείτε πολύ εύκολα και γρήγορα να κλείσετε την παροχή του νερού στο σπίτι. Συστήνεται μια θέση σε μπαλκόνι και σίγουρα όχι πίσω από έπιπλα ή ψυγεία.
Η δεύτερη συμβουλή είναι να μελετήσετε πολύ καλά τις θέσεις των υδραυλικών παροχών. Επειδή οι εργασίες των υδραυλικών είναι σε πολύ αρχικό στάδιο στην οικοδομή πολλοί δεν δίνουν την δέουσα σημασία. Πιστέψτε με έχει πολύ μεγάλη σημασία ακόμα και μερικά εκατοστά η επιτυχία από την αποτυχία. Όταν θα το καταλάβετε θα είναι πολύ αργά οπότε ή θα πληρώσετε πολλά χρήματα και θα υποστείτε μεγάλη ταλαιπωρία για να το διορθώσετε ή θα μείνετε με το λάθος μια ζωή.
Η τρίτη και τελευταία συμβουλή είναι να βγάλετε πολλές φωτογραφίες των υδραυλικών σωληνώσεων. Κάποια στιγμή είναι σίγουρο πως θα σας χρειαστούν!
Το επόμενο στάδιο είναι οι ηλεκτρολογικές εργασίες. Διαβάστε το επόμενο blog εδώ.
Τα παραπάνω δεν είναι τεχνικά κείμενα και έχουν σκοπό την απλή ενημέρωση του αναγνώστη. Η ομάδα της MECHA Engineering διαθέτει έμπειρους μηχανικούς που θα σας καθοδηγήσουν σίγουρα και επιστημονικά στις ανάγκες των τεχνικών σας έργων.