Περνάμε στην επόμενη και πολύ σημαντική εργασία, αυτή των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων στην κατασκευή μιας οικοδομής. Η σημερινή εποχή έχει αυξήσει την ανάγκη μας σε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις γιατί θέλουμε πολλές πρίζες για όλες τις συσκευές μας, παροχές για φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και ασύρματων δικτύων. Οπότε ο ηλεκτρολόγος παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση μια νέας οικοδομής. Αρχικά να χωρίσουμε τις εργασίες που αναλαμβάνει ένας ηλεκτρολόγος. Αυτές είναι οι παρακάτω:
Εγκαταστάσεις ισχυρών ρευμάτων: Οι εγκαταστάσεις αυτές αφορούν τις πρίζες και τους διακόπτες φωτισμού, τον ηλεκτρολογικό πίνακα, την ηλεκτρική φόρτιση αυτοκινήτων κτλ
Εγκαταστάσεις ασθενών ρευμάτων: Αυτές αφορούν τα δίκτυα υπολογιστών, το τηλεφωνικό δίκτυο, το ασύρματο δίκτυο υπολογιστών, την καλωδίωση συναγερμού, την καλωδίωση για θυροτηλεοράσεις, το δίκτυο για το τηλεοπτικό σήμα (επίγειο και δορυφορικό) κτλ.
Εγκαταστάσεις έξυπνου σπιτιού: Η εγκατάσταση έξυπνου σπιτιού αφορά και τα ισχυρά αλλά και τα ασθενή ρεύματα όπου μας επιτρέπει να χειριζόμαστε απομακρυσμένα τις συσκευές της κατοικίας μας αλλά και ακόμα να μπορεί το σπίτι να παίρνει αποφάσεις μόνο του.
Εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών: Οι εγκαταστάσεις αυτές απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό για να υλοποιηθούν και αφορούν την τοποθέτηση, σύνδεση και την συνεργασία του συστήματος αυτού με το σπίτι μας με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας από τον ήλιο.
1. Υπάρχουν διαφορετικά είδη εγκαταστάσεων που θα πρέπει να αποφασίσω τώρα;
Θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε εγκατάσταση έξυπνου σπιτιού ή κλασική εγκατάσταση. Στην κλασική εγκατάσταση θα πρέπει να αποφασίσουμε επίσης το στυλ του διακοπτικού υλικού που θα χρησιμοποιήσουμε καθώς κάποια συστήματα πριζοδιακοπτών (modular) απαιτούν διαφορετικά ηλεκτρολογικά κουτιά.
2. Γιατί να βάλω σύστημα διακοπτών modular;
Οι διακόπτες αυτοί καταλαμβάνουν μικρότερο χώρο από τους συμβατικούς και μας δίνουν την δυνατότητα αντί για δυο πλήκτρα που έχουν οι συμβατικοί να έχουμε 5 ή ακόμα και 7 πλήκτρα ελέγχου φωτισμού. Επίσης λόγω μεγέθους είναι και αρκετά πιο minimal οπότε πετυχαίνουμε και καλύτερο design.
Εικόνα 1 : Διακόπτες modular
3. Γιατί να κάνω εγκατάσταση «έξυπνου» σπιτιού;
Μια ηλεκτρολογική εγκατάσταση μπορεί να κατασκευαστεί έτσι ώστε να δίνει την δυνατότητα από ένα κεντρικό πάνελ να μπορούμε να ρυθμίζουμε διάφορες παραμέτρους του σπιτιού όπως πχ την θέρμανση ή την ψύξη, το άνοιγμα και το κλείσιμο των ρολών, την απενεργοποίηση διαφόρων συσκευών, τον έλεγχο της θυροτηλεόρασης κτλ. Όλα αυτά φυσικά συνδυάζονται και με απομακρυσμένη διαχείριση μέσω smartphone ή ακόμα και φωνητικών εντολών. Αυτό εκτός από την άνεση μπορεί να βοηθήσει και στην εξοικονόμηση ενέργειας μια κατοικίας.
Εικόνα 2 : Smart Home
4. Πρέπει να έχω αποφασίσει από τώρα τις λεπτομέρειες των ηλεκτρολογικών ή μπορώ να επιλέξω μετά;
Όπως σχεδόν σε όλες τις εργασίες που θα κάνουμε στην οικοδομή το καλύτερο είναι να έχουμε αποφασίσει εξ ’αρχής τα πάντα. Έτσι και στα ηλεκτρολογικά πρέπει να σκεφτούμε σε ποια σημεία ακριβώς θέλουμε πρίζες και διακόπτες, που θα είναι τα φώτα του σπιτιού, τις θέσεις για τον συναγερμό, τις θέσεις των δικτύων και γενικά τα πάντα. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι να έχουμε αποφασίσει ακόμα και την ακριβή διάταξη της κουζίνας έτσι ώστε τα ηλεκτρολογικά να συμφωνούν με το σχέδιο που θέλουμε. Αν δεν τα έχουμε αποφασίσει ο ηλεκτρολόγος θα τα τοποθετήσει όπου νομίζει εκείνος και στην συνέχεια θα μας χρεώσει παραπάνω για αλλαγές.
Εικόνα 3: Μάλλον κάτι δεν πήγε καλά στον σχεδιασμό..
5. Να βάλω φωτοβολταϊκά;
Σίγουρα ναι! Αν υπάρχει η δυνατότητα από άποψη χώρου και σκιάσεων, τότε μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση είναι πολύ συμφέρουσα. Εκεί θα χρειαστεί να προσλάβετε άλλο συνεργείο που θα σας συμβουλέψει και θα κάνει την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών όπως επίσης θα τακτοποιήσει και όλα τα απαραίτητα έγγραφα που χρειάζονται ώστε να συνδεθεί στο δίκτυο.
Εικόνα 4 : Φωτοβολταική εγκατάσταση
6. Πρέπει να πω στον ηλεκτρολόγο να βάλει κάποια προστασία για να είναι ασφαλής η εγκατάσταση μου;
Ο κανονισμός που ισχύει τώρα στις νέες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις ορίζει όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε η εγκατάσταση μας να είναι ασφαλής για χρήση με την χρήση κατάλληλων καλωδίων αλλά και διατάξεων προστασίας (ρελέ διαρροής). Έχει εκδοθεί νέος κανονισμός (που όμως δεν είναι υποχρεωτική η εφαρμογή του) που προβλέπει επιπλέον διατάξεις για προστασία έναντι των υπερτάσεων και αντικεραυνική προστασία. Αυτές οι διατάξεις θα προστατέψουν τις συσκευές μας έναντι των φαινομένων αυτών και καλό θα είναι να τοποθετηθούν.
Εικόνα 5 : Διατάξεις προστασίας
7. Ο ηλεκτρολόγος έβαλε κάτι κουτιά και σωλήνες και μου είπε ότι τελείωσε. Δεν θα βάλει καλώδια και πίνακες;
Σε αυτή την φάση του έργου ο ηλεκτρολόγος τοποθετεί τα ηλεκτρολογικά κουτιά καθώς και τις σωλήνες που θα περάσουν τα καλώδια. Επίσης τοποθετεί και τα καλώδια που θα τροφοδοτήσουν τα φωτιστικά στην οροφή. Εδώ θα πρέπει να προσέξετε να έχουν τοποθετηθεί όλα στις θέσεις που έχουν συμφωνηθεί και ότι δεν έχει ξεχαστεί κάτι. Το συνεργείο αυτό θα ξαναέρθει μετά το σοβάτισμα για να περάσει τα καλώδια.
Εικόνα 6 : Παράδειγμα ολοκληρωμένης εγκατάστασης ηλεκτρολογικών πρώτης φάσης
8. Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει μια εγκατάσταση ηλεκτρολογικών σε ένα καινούργιο σπίτι;
Ας δούμε ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό πώς πρέπει να σκεφτούμε τα ηλεκτρολογικά σε ένα νέο σπίτι.
Σαλόνι: θα ήθελα εκτός από τον φωτισμό οροφής και κάποιον κρυφό φωτισμό έτσι ώστε να μπορώ να έχω και πιο χαμηλής έντασης φώτα στον χώρο. Στο κομμάτι της τηλεόρασης σίγουρα θα ήθελα 3 πρίζες, κεραία επίγεια, δορυφορική καθώς και δίκτυο. Τέλος θα χρειαζόμουν 3-4 πρίζες ελεύθερες έτσι ώστε να μπορώ να βάλω διάφορες συσκευές και ίσως ένα φωτιστικό δαπέδου.
Κουζίνα: Όπως είπαμε και προηγουμένως, θα πρέπει να έχουμε φροντίσει ώστε να έχουμε στις σωστές θέσεις της παροχές για τις σταθερές συσκευές (φούρνο, εστίες, ψυγείο κτλ.). Εκτός από αυτές τις παροχές θα ήθελα τουλάχιστον 5 πρίζες στον πάγκο της κουζίνας για διάφορες μικροσυσκευές καθώς και τουλάχιστον μια πρίζα στον χώρο της κουζίνας ώστε να μπορώ να βάλω μια ηλεκτρική σκούπα αν χρειαστεί. Μην ξεχάσω και κρυφό φωτισμό στον πάγκο της κουζίνας.
Δωμάτια: Στα δωμάτια είναι απαραίτητο ο φωτισμός να είναι αλε – ρετούρ δηλαδή να ανάβει μόλις μπαίνω από την πόρτα και να σβήνει από το κρεβάτι και αντίστροφα. Θα ήθελα 2 πρίζες σε κάθε κομοδίνο, πρίζα τηλεόρασης, κεραία και δίκτυο και 2 ελεύθερες πρίζες για να μπορώ να βάλω σκούπα ή ότι άλλο χρειαστεί.
Μπάνιο: Θα μου άρεσε ένας κρυφός φωτισμός έτσι ώστε να μην με τυφλώνει το φως το βράδυ και σίγουρα μια πρίζα σε κατάλληλο σημείο για ηλεκτρικές συσκευές.
Εξωτερικοί χώροι: Χρειάζεται τουλάχιστον μια πρίζα και ίσως και κεραία για τηλεόραση έξω. Η πρίζα σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί και για τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό!
Διάφορα: Πρέπει να προβλέψω παροχές για πλυντήριο ρούχων, κλιματιστικά, αντλία θερμότητας, ηλιακό θερμοσίφωνα, συναγερμό κτλ. Χρήσιμο θα ήταν επίσης να βάλω και κάποιο έξυπνο σύστημα ώστε να μπορώ να ανοιγοκλείνω τα ρολά με ένα πάτημα. Επίσης κάτι χρήσιμο είναι να προβλέψω μια ή 2 θέσεις ώστε να εγκαταστήσω ένα ασύρματο αναμεταδότη δικτύου για να έχω internet σε όλο το σπίτι.
Αυτά φυσικά είναι κάποια δικά μου «θέλω». Ο καθένας θα κατασκευάσει την ηλεκτρική εγκατάσταση έτσι όπως τον εξυπηρετεί καλύτερα.
Το επόμενο στάδιο είναι τα σοβατίσματα. Διαβάστε το επόμενο blog εδώ
Τα παραπάνω δεν είναι τεχνικά κείμενα και έχουν σκοπό την απλή ενημέρωση του αναγνώστη. Η ομάδα της MECHA Engineering διαθέτει έμπειρους μηχανικούς που θα σας καθοδηγήσουν σίγουρα και επιστημονικά στις ανάγκες των τεχνικών σας έργων.