Τοίχος μετά την εφαρμογή των επιχρισμάτων

Blog series part 8 – Κατασκευή σπιτιού – Επιχρίσματα

Φτάσαμε σε μια κομβική εργασία για την πορεία της νέας μας οικοδομής: τα επιχρίσματα ή αλλιώς σοβατίσματα. Τα επιχρίσματα είναι η κάλυψη όλων των εσωτερικών τοίχων και οροφών με κονιάματα, με σκοπό την προστασία των επιφανειών και τη βελτίωση της αισθητικής. Με την ολοκλήρωση των επιχρισμάτων, δεν θα είναι πια ορατές οι εγκαταστάσεις που έγιναν στα προηγούμενα στάδια. Την χαρακτηρίζω κομβική εργασία, καθώς σε αυτό το σημείο έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε αλλαγές στις προηγούμενες εργασίες χωρίς μεγάλο κόστος.

1. Τι να κάνω πριν αρχίσω τη διαδικασία των επιχρισμάτων;

Πρέπει αρχικά να ελέγξω ότι όλες οι προηγούμενες εργασίες έχουν ολοκληρωθεί, είναι στα σωστά σημεία και δεν έχει ξεχαστεί κάτι. Μια συμβουλή είναι να αφιερώσετε αρκετό χρόνο στην οικοδομή και να φωτογραφήσετε ή να βιντεοσκοπήσετε όλους τους χώρους, έτσι ώστε να έχετε ένα πλήρες αρχείο όλων των εγκαταστάσεων. Αυτό θα σας φανεί χρήσιμο καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, καθώς θα χρειαστεί πολλές φορές να τρυπήσετε τους τοίχους. Καλό είναι επίσης να τοποθετείτε ένα μέτρο δίπλα στις φωτογραφίες, ώστε να έχετε ακριβείς διαστάσεις των περασμάτων ηλεκτρολογικών, υδραυλικών και ψυκτικών εγκαταστάσεων.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να τοποθετηθούν υαλοπλέγματα στα σημεία ενώσεως τούβλων με μπετόν, καθώς και στους σωλήνες ηλεκτρολογικών, με σκοπό την αποφυγή ρηγματώσεων.

Εικόνα 1 : Αποτύπωση ηλεκτρολογικών με την βοήθεια μέτρου

Εικόνα 2 : Διακρίνουμε υαλοπλέγματα για την αποφυγή ρηγματώσεων καθώς και την πρώτη στρώση επιχρισμάτων (πεταχτό)

2. Τι είναι τα κονιάματα των επιχρισμάτων;

Το κονίαμα γενικά είναι μια μίξη οικοδομικών υλικών. Πιο συγκεκριμένα, τα επιχρίσματα περιλαμβάνουν τρεις στρώσεις κονιαμάτων:

  • Πεταχτό: Πρόκειται για ένα μίγμα άμμου, ασβέστη, τσιμέντου και νερού σε πολύ ρευστή μορφή. Αυτό “πετιέται” με το μυστρί πάνω σε όλες τις επιφάνειες που θα σοβατίσουμε και δημιουργεί μια “άγρια” επιφάνεια στους τοίχους, ώστε να συγκρατηθούν οι επόμενες στρώσεις σοβά.
  • Χοντρός σοβάς ή λάσπωμα: Είναι ένα μίγμα άμμου, τσιμέντου και ασβέστη που εκτοξεύεται συνήθως με πρέσα στις επιφάνειες. Έχει πάχος από 2-6 εκατοστά για να δημιουργήσει επίπεδες επιφάνειες.
  • Μάρμαρο: Είναι η τελική στρώση που αποτελείται από λευκό τσιμέντο, ασβέστη και μαρμαρόσκονη. Έχει πολύ μικρό πάχος, εφαρμόζεται με τριβίδι και εξασφαλίζει μια σχετικά λεία επιφάνεια αφού γεμίζει τα μικρά κενά του προηγούμενου σταδίου.

Εικόνα 3 : Δεύτερο στάδιο επιχρισμάτων (χοντρό ή λάσπωμα)

Εικόνα 4 : Τρίτο στάδιο επιχρισμάτων (μάρμαρο)

3. Έχει σχέση ο καιρός που θα κάνω τα επιχρίσματα;

Γενικά, τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν τις εργασίες της οικοδομής, ειδικά στα αρχικά στάδια. Στα επιχρίσματα θέλουμε η κάθε στρώση να έχει στεγνώσει πλήρως πριν την επόμενη. Θερμός καιρός είναι ιδανικός. Αν επιλέξουμε να κάνουμε την εργασία κατά τους χειμερινούς μήνες, θα πρέπει να αφήσουμε μεγαλύτερα διαστήματα μεταξύ των στρώσεων, για να εξασφαλίσουμε το σωστό αποτέλεσμα. Αν κάνουμε τις εργασίες με καυσωνα θα πρέπει να φροντίσουμε την διαβροχή των κονιαμάτων έτσι ώστε να μην στεγνώσουν απότομα και ρηγματώσουν.

4. Ποια είναι τα συνηθέστερα λάθη κατά τη διαδικασία των επιχρισμάτων και πώς να τα αποφύγω;

Ένα από τα συνηθέστερα λάθη είναι η ανεπαρκής προετοιμασία των επιφανειών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αποκόλληση του επιχρίσματος. Επίσης, η εφαρμογή των επιχρισμάτων σε πολύ υγρές ή πολύ ξηρές συνθήκες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο τελικό αποτέλεσμα. Για να αποφευχθούν αυτά τα λάθη, είναι σημαντικό να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες προετοιμασίας και να λαμβάνονται υπόψη οι καιρικές συνθήκες.

5. Έχω δει κάποιες μεταλλικές γωνίες που τοποθετούνται κατά τα επιχρίσματα. Τι είναι;

Οι μεταλλικές γωνίες, γνωστές και ως γωνιόκρανα ή γωνιόκρανα επιχρισμάτων, είναι ένα πολύ σημαντικό υλικό που χρησιμοποιείται κατά τη διαδικασία των επιχρισμάτων. Πρόκειται για γωνιακά προφίλ, συνήθως κατασκευασμένα από γαλβανισμένο χάλυβα, τα οποία τοποθετούνται στις γωνίες των τοίχων πριν την εφαρμογή του επιχρίσματος.

Δύο είναι τα σημαντικότερα στοιχεία που προσφέρουν τα γωνιόκρανα:

  • Προστασία και ενίσχυση των γωνιών: Οι μεταλλικές γωνίες προσφέρουν ενισχυμένη προστασία στις γωνίες των τοίχων από χτυπήματα και φθορές. Χωρίς αυτές, οι γωνίες θα ήταν πιο ευάλωτες σε ζημιές κατά τη διάρκεια της καθημερινής χρήσης του κτιρίου.
  • Δημιουργία ευθύγραμμων γωνιών: Εξασφαλίζουν ότι οι γωνίες θα είναι απολύτως ευθύγραμμες και ακριβείς. Αυτό είναι σημαντικό για την αισθητική του τελικού αποτελέσματος και για την ευκολία στην τοποθέτηση διακοσμητικών στοιχείων ή επίπλων που μπορεί να χρειαστούν ακριβείς γωνίες.

Εικόνα 5 : Γωνιόκρανα επιχρισμάτων

Extra tip:

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο σοβάτισμα των μπάνιων. Ειδικά στα μπάνια πρέπει να έχουμε τελείως επίπεδες και κατακόρυφες επιφάνειες για να τοποθετήσουμε μελλοντικά τα πλακάκια χωρίς προβλήματα.

Το επόμενο στάδιο είναι οι μαρμαροποδιές και οι μονώσεις. Διαβάστε το επόμενο blog στις 12/07/2024

 

Τα παραπάνω δεν είναι τεχνικά κείμενα και έχουν σκοπό την απλή ενημέρωση του αναγνώστη. Η ομάδα της MECHA Engineering διαθέτει έμπειρους μηχανικούς που θα σας καθοδηγήσουν σίγουρα και επιστημονικά στις ανάγκες των τεχνικών σας έργων.

 

More arcticles

Μενού