ανακαίνιση παλιού σπιτιού

7 Ιδέες για ανακαίνιση παλιού σπιτιού

Οι ιδέες για ανακαίνιση παλιού σπιτιού είναι μια συνηθισμένη φράση που πληκτρολογείται το τελευταίο διάστημα στις μηχανές αναζήτησης. Πολλοί είναι αυτοί που είτε έχουν στην κατοχή τους, είτε επιθυμούν να αγοράσουν μια παλιά κατοικία σε χαμηλή τιμή και να αλλάξουν την εμφάνιση της. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή αποτελεί μια πρόκληση. Τα χαρακτηριστικά που κάνουν τις κατοικίες αυτές να ξεχωρίζουν είναι πολλά. Αυτό λοιπόν που είναι απαραίτητο, είναι να εντοπίσετε αυτά τα χαρακτηριστικά, και να τα αξιοποιήσετε στο μέγιστο.

 

Σε περίπτωση που έχετε μια παλιά κατοικία την οποία θέλετε να ανακαινίσετε, ο παρακάτω οδηγός θα σας κατευθύνει ως προς τις απαραίτητες εργασίες που πρέπει να πραγματοποιηθούν, τα πλεονεκτήματα της ανακαίνισης, καθώς και πολλές ιδέες για να μεταμορφώσετε τον χώρο σας.

Αξίζει η ανακαίνιση παλιού σπιτιού;

Η αγορά και η ανακαίνιση μιας παλιάς κατοικίας αποτελεί μια έξυπνη επένδυση. Τα παλιά σπίτια όχι μόνο είναι κομψά, αλλά είναι και ανθεκτικά. Επιπλέον, μπορείτε να εντοπίσετε αρχιτεκτονικά στοιχεία τα οποία δύσκολα εντοπίζονται σε πιο σύγχρονες κατασκευές, και να δημιουργήσετε με αυτά ένα πρωτότυπο αποτέλεσμα.

 

Διαβάστε ακόμη: Αξίζει η ανακαίνιση ενός σπιτιού; Τα βασικότερα πλεονεκτήματά της

Ιδέες για ανακαίνιση παλιού σπιτιού

Οι ιδέες για την ανακαίνιση σπιτιού είναι πολλές. Στις πιο δημοφιλείς όμως που μπορούν να δημιουργήσουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα περιλαμβάνονται:

Ξεκινήστε με τη βάση

Για αρχή, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι όλα λειτουργούν άψογα. Ξεκινήστε με τον έλεγχο της ηλεκτρικής εγκατάστασης. Οι παλιές καλωδιώσεις μπορεί να εμφανίσουν διάφορες βλάβες, καθώς μπορεί να σταματήσει η λειτουργία τους εξαιτίας υπερφόρτωσης. Επιπλέον, είναι σημαντικός ο έλεγχος της μόνωσης από καουτσούκ που καλύπτει τα ηλεκτρικά καλώδια, διότι μπορεί να εμφανίσουν φθορά, και να αρχίσουν να μη λειτουργούν μετά από κάποιο διάστημα. 

 

Εξίσου εξονυχιστικός θα πρέπει να είναι και ο έλεγχος στην υδραυλική εγκατάσταση. Οι πιο παλιές σωληνώσεις είναι πιο ευπαθείς στη διάβρωση, τις διαρροές νερού και την ανάπτυξη υγρασίας.  Τέλος, δε θα πρέπει να παραλείψετε τον έλεγχο για πιθανές φθορές στα έπιπλα, το δάπεδο και το εξωτερικό τμήμα του σπιτιού.

Αδειάστε τον χώρο

ανακαινιση σπιτιου αδειασμα χωρου

 

Τα άδεια δωμάτια του σπιτιού θα σας βοηθήσουν να οραματιστείτε το τελικό αποτέλεσμα. Εξίσου χρήσιμο είναι να διαχωρίσετε τα έπιπλα σας και να αποφασίσετε ποια θα κρατήσετε και ποια όχι, καθώς και τη θέση στην οποία θα τα τοποθετήσετε. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσετε να αποφασίσετε πιο εύκολα για τις αλλαγές που σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε. Δημιουργήστε λοιπόν μια λίστα με όλα τα αντικείμενα που έχετε στο σπίτι σας και ξεκινήστε την αναδιοργάνωση, ώστε να εξασφαλίσετε τη δημιουργία ενός νέου και χαλαρωτικού περιβάλλοντος.

Αλλαγή στα παράθυρα και τις πόρτες

Τα παράθυρα και οι πόρτες αποτελούν τα στοιχεία που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την αισθητική ενός σπιτιού. Εκτός από την τοποθέτηση νέων και ανθεκτικών εγκαταστάσεων, μεγάλο ρόλο παίζει και η απόχρωση τους. Μάλιστα, τα χρώματα στις πόρτες επηρεάζουν τον φωτισμό ενός δωματίου. Πολλοί είναι οι αρχιτέκτονες που συστήνουν να βάφετε τα παράθυρα, τις πόρτες και το ταβάνι σε μια απόχρωση 50% πιο φωτεινή από αυτή που έχετε επιλέξει για τον χώρο. Επομένως, βεβαιωθείτε πως θα διαφοροποιήσετε τις αποχρώσεις σε κάποιο βαθμό, ώστε να αλλάξει και ο φωτισμός του χώρου.

Κουζίνα και αποθηκευτικοί χώροι

ανακαίνιση παλιού σπιτιού κουζίνα

 

Τίποτα δεν κάνει μια κουζίνα να φαίνεται παλιά όσο τα αναχρονιστικά χερούλια και έπιπλα κουζίνας. Η κουζίνα είναι ο χώρος που εσείς και η οικογένεια σας θα περνάτε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας. Ακόμη και αν δεν θέλετε να αλλάξετε την υπάρχουσα δομή του χώρου της, οι αλλαγές σε ντουλάπια, πάγκους, ηλεκτρικές συσκευές θα δημιουργήσουν ένα λειτουργικό και αισθητικά όμορφο περιβάλλον.

Αλλαγή του δαπέδου

Η αλλαγή του δαπέδου αποτελεί μια από τις εργασίες οι οποίες μπορούν να μεταμορφώσουν τελείως ένα σπίτι. Για παράδειγμα, το ξύλινο δάπεδο μπορεί να δώσει έναν πιο κλασικό χαρακτήρα, ενώ το πλακάκι έναν πιο μοντέρνο. Μάλιστα, το πιο σύγχρονο δάπεδο είναι και πιο εύκολο ως προς το καθάρισμα και τη συντήρηση του.

Προσθέστε μοντέρνο φωτισμό

Ο φωτισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για κάθε σπίτι, καθώς μπορεί να δημιουργήσει μια ευχάριστη ατμόσφαιρα και να μας ανεβάσει τη διάθεση. Μπορείτε να προσθέσετε κομψούς πολυελαίους, κρυφούς φωτισμούς, ή ακόμη και φωτιστικά σποτ οροφής ή τοίχου, σε ήπιες ή σε ζωηρές αποχρώσεις, ανάλογα με το πόση ένταση θέλετε να έχει το αποτέλεσμα.

Επιλέξτε τα κατάλληλα χρώματα

χρώματα ανακαίνισης παλιού σπιτού

Όπως αναφέραμε και πιο πριν, τα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν τον φωτισμό ενός σπιτιού. Επομένως, αν θέλετε να μεταμορφώσετε το παλιό σας σπίτι, επιλέξτε φωτεινές ή έντονες αποχρώσεις για ένα πιο μοντέρνο αποτέλεσμα, ή απαλές και ουδέτερες αποχρώσεις για μια κλασική όψη. Ο ελαιοχρωματισμός ενισχύει την κομψότητα όχι μόνο του χώρου, αλλά και των επίπλων και των ηλεκτρικών συσκευών.

 

Διαβάστε ακόμη: 5+1 Βασικά στυλ στη διακόσμηση

Πώς να ανακαινίσετε ένα παλιό σπίτι

Παρά το γεγονός πως τα παλιά σπίτια έχουν τον δικό τους χαρακτήρα, έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά τα οποία δεν είναι τόσο ελκυστικά, όπως για παράδειγμα παλιές ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, χαλασμένο δάπεδο ή ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν αρκετή ενέργεια. Για μια επιτυχημένη ανακαίνιση θα πρέπει να ακολουθήσετε μερικά βήματα, όπως:

Αξιολόγηση του παλιού σπιτιού

Για αρχή, ένας έμπειρος μηχανικός θα πρέπει να επισκεφθεί τον χώρο και να ανιχνεύσει πιθανά ζητήματα που μπορεί να υπάρχουν, όπως για παράδειγμα δομικά προβλήματα, φθαρμένους τοίχους ή παράθυρα, ή λοξό δάπεδο. Ακόμη, δεν είναι απίθανο η στέγη να στάζει, ή να παρουσιάζει άλλου είδους φθορά. Στις περιπτώσεις αυτές, οι εργασίες επισκευής και συντήρησης είναι απαραίτητες. Εξίσου σημαντική είναι και η τοποθέτηση μόνωσης, για την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας του κτιρίου..

Έρευνα για την ιστορία του σπιτιού

Ένα παλιό σπίτι λέει πολλά για την ιστορία ενός τόπου και τους ανθρώπους που κατοικούσαν σε αυτόν. Σε περίπτωση που είναι δυνατό, συγκεντρώστε όσες περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες μπορείτε από προηγούμενους ιδιοκτήτες. Η γνώση αυτή μπορεί να επηρεάσει τις αλλαγές που θα πραγματοποιήσετε, από την επιλογή υλικών όπως τα κουφώματα, έως και την διακόσμηση. Μάλιστα, τα διατηρητέα κτίρια απαιτούν ειδική μεταχείριση για αλλαγές και τροποποιήσεις.

Όραμα και σχεδιασμός

Κάθε ανακαίνιση σπιτιού απαιτεί όραμα για να είναι επιτυχημένη. Παρατηρήστε προσεκτικά κάθε δωμάτιο και κρατήστε σημειώσεις. Ποια είναι η εμφάνιση που θέλετε να αποκτήσει; Τι περιορισμούς έχει ως προς το κομμάτι των αλλαγών; Τι χαρακτηριστικά στοιχεία επιθυμείτε να έχει ο χώρος και τι ανάγκες να σας καλύπτει; Με όλες αυτές τις πληροφορίες, ίσως μπορέσετε να αποφασίσετε και το budget των εργασιών.

Καθοδήγηση από έναν έμπειρο μηχανικό

Το ρίσκο στις αλλαγές ενός παλιού σπιτιού είναι μεγάλο. Ένας έμπειρος μηχανικός θα σας κατευθύνει ως προς τις αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν και να διασφαλίσει ότι θα πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ανακαίνιση παλιού σπιτιού ή αγορά νέου;

Πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι αναρωτιούνται αν αξίζει να ανακαινίσουν το παλιό τους σπίτι ή να αγοράσουν ένα καινούργιο. Η αγορά ενός σπιτιού είναι ιδιαίτερα ακριβή στις μέρες μας, ιδιαίτερα αν το σπίτι έχει κατασκευαστεί πρόσφατα. Από την άλλη, η ανακαίνιση ενός παλιού σπιτιού θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα, αλλά και να αποκτήσετε έναν χώρο όπως ακριβώς τον επιθυμείτε.

 

Διαβάστε ακόμη: 10 Συμβουλές για την αγορά παλαιάς κατοικίας

Πλεονεκτήματα ανακαίνισης παλιού σπιτιού

Η μεταμόρφωση μιας παλιάς κατοικίας αποτελεί ένα έργο που λίγοι είναι αυτοί που το αναλαμβάνουν. Το αποτέλεσμα χαρίζει πάντα χαμόγελα και αισιοδοξία στους ιδιοκτήτες. Πιο αναλυτικά, τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν:

 

  • Χαμηλό κόστος: Το κόστος ανακαίνισης είναι αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με το κόστος αγοράς. Έτσι λοιπόν, θα έχετε ένα καινούργιο σπίτι σε χαμηλότερη τιμή.
  • Χαρακτήρας σπιτιού: Ένα παλιό σπίτι έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, ο οποίος δεν είναι πλέον ορατός σε σύγχρονες κατασκευές. Μάλιστα, μπορείτε να συνδυάσετε το παλιό με το μοντέρνο και δημιουργήσετε ένα άνετο και όμορφο αποτέλεσμα.
  • Διάρκεια ζωής: Τα παλιά σπίτια έχουν κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στην πάροδο του χρόνου. Αν και είναι απαραίτητες αλλαγές όπως υδραυλικές ή ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, η δομή τους είναι ιδιαίτερα ανθεκτική.

 

Τα παλαιότερα σπίτια έχουν μια δική τους ιστορία, και για τον λόγο αυτό η ανακαίνιση τους αποτελεί μια ιδιαίτερη διαδικασία, της οποίας όμως το αποτέλεσμα μπορεί να σας συναρπάσει. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να προχωρήσετε σε ανακαίνιση παλιού σπιτιού, αλλά σας ανησυχεί το οικονομικό σκέλος, επικοινωνήστε μαζί μας για να δούμε αν είστε δικαιούχος του προγράμματος “Εξοικονομώ”, το οποίο προσφέρει επιδότηση έως 25.000 ευρώ.

More arcticles

Μενού