Μόνωση ταράτσας: ο απόλυτος οδηγός

Πολλές φορές οι πελάτες μας ρωτούν ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος μόνωσης της ταράτσας τους. Θα προσπαθήσουμε παρακάτω να περιγράψουμε όλα τα στάδια που πρέπει να γίνουν ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αρχικά πρέπει να κατανοήσουμε πως την μόνωση την κάνουμε για 2 λόγους. Πρώτον για την αντιμετώπιση της υγρασίας και δεύτερον για την βελτίωση της θερμομόνωσης του κτιρίου μας και ειδικότερα του τελευταίου ορόφου. Το στάδιο της θερμομόνωσης μπορούμε να το αποφύγουμε αλλά τα οφέλη που κερδίζουμε είναι πολύ σημαντικά σε σχέση με το επιπλέον κόστος. Ας δούμε όμως τα στάδια της σωστής μόνωσης.

Στάδιο 1 : Φράγμα υδρατμών (κόστος 1€/τ.μ.)

Αφού απομακρύνουμε όλα τα περιττά αντικείμενα από την ταράτσα και προχωρήσουμε σε ένα επιμελή καθαρισμό εφαρμόζουμε ελαστομερές επαλειπτικό στεγανωτικό γαλάκτωμα ασφαλτικής βάσης.

Φράγμα υδρατμών

Στάδιο 2 : Τοποθέτηση θερμομονωτικού (κόστος 10-14€/τ.μ.)

Το βήμα αυτό αφορά την θερμομόνωση της ταράτσας και μπορεί (λόγω κόστους) να παραληφθεί. Τοποθετούμε εξηλασμένη πολυστερίνη πάχους από 5 έως 10 εκατοστών ανάλογα με την τοποθεσία και τις ανάγκες του κτηρίου.

Στάδιο 3 : Διάστρωση αφρομπετού ή τσιμεντοκονίας ρύσεων (κόστος 10-12€/τ.μ.)

Ακολουθεί διάστρωση αφρομπετού ή τσιμεντοκονίας ώστε να πετύχουμε τις απαραίτητες ρύσεις προς τις αποχετεύσεις νερού της ταράτσας. Το βήμα αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό διότι πιθανά νερά που λιμνάζουν στην επιφάνεια της ταράτσας θα δημιουργήσουν αργά ή γρήγορα προβλήματα.

Δημιουργία ρύσεων και θερμομόνωση

Στάδιο 4 : Εφαρμογή ασφαλτόπανων (κόστος 12-15€/τ.μ.)

Για να πετύχουμε την επιθυμητή και απαραίτητη υγρομόνωση τοποθετούμε ασφαλτόπανα σε όλη την επιφάνεια της ταράτσας. Με την σωστή εφαρμογή των ασφαλτόπανων και έχοντας ακολουθήσει τα προηγούμενα βήματα είμαστε βέβαιοι για την απόλυτη υγρομόνωση της ταράτσας.

Μπορούμε να σταματήσουμε σε αυτό το σημείο αλλά θα έχουμε το μειονέκτημα της μη βατότητας της ταράτσας μας. Το ασφαλτόπανο είναι ένα ευαίσθητο υλικό που μπορεί να φθαρεί εύκολα αν περπατάμε πάνω του ή ακουμπάμε διάφορα αντικείμενα. Για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα συνεχίζουμε στα επόμενα βήματα.

Τοποθέτηση ασφαλτόπανων

Στάδιο 5 : Διάστρωση τσιμεντοκονίας (κόστος 10€/τ.μ.)

Για να κάνουμε την ταράτσα μας βατή και να μπορούμε να ανεβαίνουμε και να ψήνουμε στο καινούργιο μας barbecue πρέπει να τοποθετήσουμε πλακίδια, μάρμαρα κτλ. Τα πλακάκια και τα μάρμαρα είναι ιδιαιτέρως σκληρά υλικά και προστατεύουν τα ασφαλτόπανα μας από πιθανές φθορές. Για να προχωρήσουμε στην τοποθέτηση τους διαστρώνουμε μίγμα τσιμέντου και άμμου πάχους 2-3cm (τσιμεντοκονία).

Προετοιμασία για τοποθέτηση πλακιδίων

Στάδιο 6 : Προμήθεια και τοποθέτηση πλακιδίων (κόστος 25-30€/τ.μ.)

Τέλος τοποθετούμε κεραμικά πλακίδια κατά προτίμηση με αντοχή στον πάγο και με αντιολισθητικές ιδιότητες. Μετά το στάδιο αυτό η ταράτσα μας είναι απόλυτα προστατευμένη από υγρασία, έχει αυξημένες θερμομονωτικές ιδιότητες και συνάμα είναι ένας πολύ όμορφος χώρος που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για συγκεντρώσεις με συγγενείς και φίλους.

Τελική όψη ταράτσας

*Οι τιμές είναι ενδεικτικές και δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ 24% 

*Οι παραπάνω περιγραφές και αναλύσεις έχουν σκοπό την απλή κατανόηση των προϊόντων και διαδικασιών και δεν είναι επιστημονικά κείμενα

More arcticles

Μενού