Blog series part 9 – Κατασκευή σπιτιού – Μαρμαροποδιές Μονώσεις

Έχοντας ολοκληρώσει και τις εργασίες επιχρισμάτων περνάμε στο στάδιο όπου αρχίζει η οικοδομή μας να μοιάζει περισσότερο με σπίτι. Οι «βαριές» εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και τώρα περνάμε σε στάδια στα οποία θέλουμε μεγαλύτερη προσοχή στην λεπτομέρεια.

Επόμενη εργασία που θα πρέπει να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε μαρμαροποδιές.

1. Τι είναι οι μαρμαροποδιές;

Οι μαρμαροποδιές είναι επιφάνειες μαρμάρων που τοποθετούνται στο κάτω μέρος των κουφωμάτων ώστε να έχουμε μια επίπεδη βάση για την μελλοντική τοποθέτηση των κουφωμάτων. Συνήθως έχουν πάχος 2 – 3 εκατοστά και τοποθετούνται με μίγμα άμμου, τσιμέντου και ασβέστη. Το μεγαλύτερο πάχος προσφέρει ομορφότερο αισθητικό αποτέλεσμα και συνήθως προτιμάται σε παράθυρα καθώς εκεί είναι περισσότερο εμφανές.

Εικόνα 1 : Τοποθετημένη μαρμαροποδιά απο μάρμαρο Καβάλας

2. Πότε τοποθετούνται οι μαρμαροποδιές;

Η τοποθέτηση μαρμαροποδιών καλό είναι να γίνεται με την ολοκλήρωση των επιχρισμάτων διότι δεν θέλουμε κάποιο συνεργείο (από αυτά που προηγήθηκαν) να μας τις γρατζουνίσει ή να τις σπάσει. Καλό θα είναι μετά την τοποθέτηση να καλυφθούν με γύψο ώστε να προστατευτούν καλύτερα.

3. Τι θα πρέπει να προσέξω κατά την μέτρηση αλλά και τοποθέτηση των μαρμαροποδιών;

Αφού επιλέξουμε το είδος και το πάχος του μαρμάρου σύμφωνα με την αισθητική μας θα πρέπει να υπολογίσουμε το μήκος και το πλάτος κάθε μαρμάρου. Για το μήκος είναι εύκολη η διαδικασία αφού μετράμε εσωτερικά της ψευτόκασας. Το πλάτος όμως πρέπει να το προσέξουμε ιδιαίτερα. Εδώ έχουμε δυο επιλογές:

Η πρώτη επιλογή είναι να καλυφθεί η μαρμαροποδιά από το σύστημα θερμοπρόσοψης. Σε αυτή την λύση ουσιαστικά μετά το πέρας τον εργασιών δεν θα είναι εμφανές το μάρμαρο οπότε και δεν έχει σημασία ούτε το πάχος του αλλά ούτε και το χρώμα του.

Στην δεύτερη επιλογή για να μετρήσουμε το πλάτος θα πρέπει να υπολογίσουμε και το πάχος της εξωτερικής μόνωσης που θα τοποθετηθεί στο επόμενο στάδιο όπως επίσης και μια κρέμαση που πρέπει να έχει το μάρμαρο για να φεύγουν τα νερά. Όπως είναι λογικό σε αυτή την περίπτωση θα φαίνεται το μάρμαρο οπότε έχει σημασία το πάχος αλλά και το χρώμα του.

4. Ποια από τις δυο παραπάνω επιλογές να προτιμήσω;

Στην πρώτη περίπτωση το κτίριο μας θα αποκτήσει μια πιο minimal και ενιαία αισθητική καθώς αφαιρούμε την νοητή διακοπή του μαρμάρου από την όψη του κτηρίου μας. Το μειονέκτημα είναι πως σε αυτές τις επιφάνειες συνήθως πέφτουν νερά οπότε με τον καιρό το σημείο αυτό είναι πιθανόν να βρωμίσει και να μην καθαρίζει πολύ εύκολα.

Αντίστοιχα στην περίπτωση του μαρμάρου έχουμε την άνεση του καθαρισμού αλλά το κτήριο μας ίσως μας φαίνεται λίγο παλαιομοδίτικο.

Εικόνα 2 : Κατασκευή κατοικίας με εμφανής μαρμαροποδιές

 

Εικόνα 3 : Κατασκευή κατοικίας με μη εμφανής μαρμαροποδιές

5. Έχω ακούσει για μουρέλο και ποταμό στα μάρμαρα. Τι είναι αυτά;

Το μουρέλο είναι η διαμόρφωση της ακμής του μαρμάρου και μπορεί να έχει διαφορετικά σχήματα. Ο λόγος που χρησιμοποιείται είναι κυρίως για την αισθητική. Ο ποταμός είναι η δημιουργία ενός αυλακιού στην κάτω πλευρά του μαρμάρου. Αυτή η αυλάκωση δημιουργεί ένα “φράγμα” που εμποδίζει το νερό να συνεχίσει να ρέει στην επιφάνεια του μαρμάρου και το αναγκάζει να στάζει, προστατεύοντας έτσι τις δομικές επιφάνειες από την υγρασία και την διάβρωση.

Πολύ σημαντική συμβουλή: Πρέπει να προσέξετε μετά την ολοκλήρωση όλων των εργασιών οι ποταμοί των μαρμάρων να είναι εμφανείς και καθαροί.

Εικόνα 4 : Σημείο μουρέλου και ποταμού μαρμάρου

6. Που πρέπει να κάνω μονώσεις;

Σίγουρα όταν ακούμε για μόνωση το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι η ταράτσα. Εκτός από την ταράτσα πρέπει να κάνουμε μόνωση τους εξώστες όπως επίσης και στα κομμάτια κήπου όπου από κάτω βρίσκεται υπόγειο.

7. Πώς γίνεται η μόνωση της ταράτσας;

Μπορείτε να διαβάσετε τον αναλυτικό μας οδηγό εδώ. Επιγραμματικά θα αναφέρουμε την σειρά των υλικών που πρέπει να τοποθετηθούν σε μια ταράτσα.

Επιμελής καθαρισμός – Φράγμα υδρατμών – Τοποθέτηση θερμομονωτικών – Διάστρωση αφρομπετού ή τσιμεντοκονίας ρύσεων – Εφαρμογή ασφαλτόπανων

Αν θέλουμε η ταράτσα μας να είναι βατή θα πρέπει να προχωρήσουμε και στην εφαρμογή τσιμεντοκονίας και την τοποθέτηση πλακιδίων σε επόμενο στάδιο.

Αν στην ταράτσα μας θα τοποθετηθούν ηλιακοί ή πέργολες κτλ. καλό είναι να έχουμε κατασκευάσει τις βάσεις που χρειάζονται έτσι ώστε να μην τρυπήσουμε την μόνωση αργότερα.

Εικόνα 5 : Διαδικασία μόνωσης ταράτσας

8. Πώς γίνεται η μόνωση των εξωστών

Στους εξώστες (μπαλκόνια) αυτό που προτείνω εγώ είναι να γίνει διάστρωση τσιμεντοκονίας και μετά εφαρμογή μονωτικού (τουλάχιστον κάποιο τσιμεντοειδές μονωτικό) και στην συνέχεια τοποθέτηση πλακιδίων.

Εικόνα 6 : Εφαρμογή τσιμεντοειδούς στεγανωτικού σε εξώστη

9. Πώς γίνεται η μόνωση των οροφών υπογείων

Σε κομμάτια κήπου οπού από κάτω βρίσκεται υπόγειο θα πρέπει να γίνει διάστρωση τσιμεντοκονίας ρύσεων και στην συνέχεια διάστρωση αντιριζικής στεγανωτικής μεμβράνης. Μετά από αυτό το στάδιο τοποθετούμε γεωύφασμα, χαλίκι, ξανά γεωύφασμα και τέλος το απαραίτητο χώμα. Θα πρέπει να δοθεί προσοχή κατά την διάστρωση των υλικών ώστε να μην «πληγωθεί» κάποιο στοιχείο της μόνωσης.

Εικόνα 7 : Διαδικασία μόνωσης οροφής υπογείου με διάστρωση μεμβράνης

Το επόμενο στάδιο είναι η εξωτερική θερμομόνωση. Διαβάστε το επόμενο blog εδω

 

Τα παραπάνω δεν είναι τεχνικά κείμενα και έχουν σκοπό την απλή ενημέρωση του αναγνώστη. Η ομάδα της MECHA Engineering διαθέτει έμπειρους μηχανικούς που θα σας καθοδηγήσουν σίγουρα και επιστημονικά στις ανάγκες των τεχνικών σας έργων.

 

More arcticles

Μενού