Αντλίες θερμότητας: τι να προσέξετε!

Πολλά ακούγονται και γράφονται για τις αντλίες θερμότητας. Είναι τόσο αποτελεσματικές και οικονομικές όσο υπόσχονται; Ας δούμε με απλά λόγια τι είναι ακριβώς οι αντλίες θερμότητας.

Τα μηχανήματα αυτά κυκλοφορούν πολλά χρόνια στην ελληνική αγορά απλά τα ξέρουμε με την ονομασία “εξωτερική μονάδα κλιματιστικού”. Η μόνη διαφορά είναι ότι αντί να παράγουν ζεστό ή κρύο αέρα παράγουν ζεστό ή κρύο νερό.

Το νερό αυτό μπορούμε να το διοχετεύσουμε στα σώματα καλοριφέρ που έχουμε ή στο σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Πολύ απλά λοιπόν αντικαθιστούμε το σύστημα θέρμανσης που διαθέτουμε με την αντλία θερμότητας.

Οι περισσότερες αντλίες που κυκλοφορούν στην αγορά ζεσταίνουν το νερό μέχρι τους 55-60 °C που είναι χαμηλή θερμοκρασία για τα καλοριφέρ του σπιτιού μας. Σκεφτείτε ότι ο λέβητας πετρελαίου ζεσταίνει το νερό στους 85-90 °C.

Μας κοροϊδεύουν λοιπόν όσοι διαφημίζουν τις αντλίες θερμότητας; Η απάντηση είναι ότι αν κάποιος σας λέει ότι θα ζεσταθείτε το ίδιο καλά αν τοποθετήσετε μια αντλία χαμηλών θερμοκρασιών μάλλον σας κοροϊδεύει! Θα πρέπει στην περίπτωση αυτή να γίνει νέα μελέτη θέρμανσης και ενδεχομένως να χρειαστούν αλλαγή κάποια (ή όλα) τα θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ) του σπιτιού σας.

Βέβαια στην αγορά υπάρχουν και αντλίες υψηλών θερμοκρασιών που ζεσταίνουν το νερό στους 85-90 °C οπότε σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.

Το πλεονέκτημα όλων των αντλιών θερμότητας είναι ο φοβερά υψηλός βαθμός απόδοσης που διαθέτουν. Το γεγονός αυτό τις καθιστά πολύ οικονομικές σε σχέση με όλα τα άλλα είδη θέρμανσης.

More arcticles

Μενού