5 Συμβουλές για την αγορά μιας νεόδμητης κατοικίας

Δεν είναι λίγοι αυτοί που όταν έρθει η στιγμή να αγοράσουν το δικό τους σπίτι, θεωρούν ότι η καλύτερη επιλογή είναι η αγορά μιας νεόδμητης κατοικίας και όχι άδικα. Τα πλεονεκτήματα σε αυτή την περίπτωση είναι παραπάνω από αρκετά. Ωστόσο υπάρχουν κάποια σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή σε ότι αφορά την αγορά μιας νεόδμητης κατοικίας και επειδή οι περισσότεροι ενδεχομένως να μην γνωρίζουν που να εστιάσουν, σας δίνουμε 5 συμβουλές που ελπίζουμε να σας βοηθήσουν.

1. Ποιότητα κατασκευής

Από τη στιγμή που ενδιαφέρεστε για αγορά ενός νεόδμητου σπιτιού το οποίο δεν υπάρχει παρά μόνο σε κατόψεις είναι λογικό να μην γνωρίζετε πόση αντοχή θα έχει με τον καιρό, αφού δεν είναι δοκιμασμένο στον χρόνο όπως ένα παλαιό. Για αυτό το λόγο η πρώτη συμβουλή που θα σας δίναμε και ίσως και η πιο σημαντική, είναι να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα κατασκευής. Για να μπορέσετε να είστε σίγουροι για την ποιότητα κατασκευής καλό θα ήταν να ελέγξετε την αξιοπιστία του κατασκευαστή κοιτώντας άλλα έργα που έχει αναλάβει στο παρελθόν. Έτσι θα καταφέρετε να είστε πιο ήσυχοι με την επιλογή σας και πιο σίγουροι για το τελικό αποτέλεσμα.  

2. Τιμή/Περιοχή

Η τιμή είναι ένας παράγοντας που σίγουρα απασχολεί τους περισσότερους ανθρώπους που θέλουν να αγοράσουν μια νέα κατοικία και πολλές φορές είναι και αυτός που καθορίζει την τελική απόφαση. Ειδικά όταν πρόκειται για την αγορά νεόδμητων κατοικιών που οι τιμές πώλησης είναι αρκετά υψηλότερες, πρέπει να λαμβάνονται περισσότερα πράγματα υπόψιν. Σίγουρα μπορούμε να συμφωνήσουμε πως το θέμα της τιμής είναι κάτι υποκειμενικό αφού εξαρτάται από το budget που διαθέτει ο κάθε άνθρωπος, παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που ορίζουν αν η αξία ενός ακινήτου είναι υπερτιμημένη ή υποτιμημένη. Εκτός από την ποιότητα κατασκευής και τα υλικά που θα μπουν στο σπίτι, κάτι ακόμα που διαμορφώνει την τελική τιμή είναι και η περιοχή. Καλό θα ήταν να κρίνετε αν η περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο είναι σε τέτοιο σημείο ανάπτυξης που να δικαιολογεί την υψηλή αξία του, αλλιώς ελέγξτε αν τουλάχιστον θεωρείται αναπτυσσόμενη καθώς αυτό θα σήμαινε πως η αξία του ακινήτου, ακόμα κι αν τώρα δείχνει υπερτιμημένη, μελλοντικά θα ανέβει. Ένα καλό παράδειγμα αναπτυσσόμενης περιοχής είναι του Ελληνικού όπου πρόκειται να δημιουργηθεί το “The Ellinikon Park” κάτι το οποίο έχει σταθεί αιτία για να ξεκινήσουν καινούργια έργα και να γίνουν νέες επενδύσεις στην περιοχή. 

3. Χρόνος παράδοσης

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε το χρονοδιάγραμμα κατά το οποίο θα εξελίσσονται οι εργασίες, και πόσο μάλλον την ακριβή ημερομηνία που θα σας παραδοθούν τα κλειδιά της μελλοντικής σας οικίας. Οπότε ο χρόνος παράδοσης θα πρέπει να είναι από τα πρώτα πράγματα που θα ορίσετε με τον κατασκευαστή του έργου. Μαζί με τον χρόνο παράδοσης καλό είναι να προβλέψετε και το ενδεχόμενο οι εργασίες να καθυστερήσουν με αποτέλεσμα να αργήσει το έργο να ολοκληρωθεί, επηρεάζοντας έτσι και το δικό σας πρόγραμμα. Έτσι για να είστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο συζητήστε και αυτή την προοπτική εξέλιξης με την κατασκευαστική εταιρεία και αποφασίστε τι πρόκειται να γίνει σε αυτή την περίπτωση.     

4. Να είστε ξεκάθαροι για το τελικό αποτέλεσμα

Η διαδικασία για την αγορά μιας νεόδμητης κατοικίας είναι αρκετά δύσκολη, αφού καλείστε να επιλέξετε στα τυφλά τη μελλοντική σας οικία χωρίς να μπορείτε να δείτε το τελικό αποτέλεσμα παρά μόνο σε κατόψεις. Για να είστε λοιπόν σίγουροι πως το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αυτό που θέλετε και έχετε φανταστεί, πρέπει να συζητήσετε εξαρχής με τον κατασκευαστή κάθε λεπτομέρεια που να αφορά όλους τους χώρους του σπιτιού και να είστε ξεκάθαροι με αυτό που θέλετε. Ζητήστε ακόμα να είναι αρκετά περιγραφικός σχετικά με το που ακριβώς θα βρίσκεται κάθε δωμάτιο και τι εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνει (τζάκι, συναγερμός, κατασκευές γυψοσανίδας, κλιματισμός, κρυφοί φωτισμοί κα.). Τέλος κάτι που θα σας βοηθούσε πολύ για να κάνετε πιο ζωντανή την τελική εικόνα του διαμερίσματος θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν interior designer ο οποίος θα φτιάξει μια 3d απεικόνιση του τελικού αποτελέσματος βάσει των δικών σας προτιμήσεων. Έχετε στο νου σας πως ορισμένες αλλαγές στη διαρρύθμιση ή στα υλικά κατασκευής μπορούν να επηρεάσουν την τελική τιμή. 

 

EXTRA TIP

10. Προσανατολισμός

Η τελευταία συμβουλή, η οποία σχετίζεται με τον προσανατολισμό του σπιτιού, αφορά όλες τις οικίες και όχι μόνο τις νεόδμητες αλλά τη θεωρούμε αρκετά σημαντική ώστε την αναφέρουμε ως «extra tip».

Ίσως οι περισσότεροι άνθρωποι που ψάχνουν να αγοράσουν ένα σπίτι, να μην σκέφτονται καν τον παράγοντα του προσανατολισμού, όμως είναι ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια που θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψιν. Κάποιες βασικές γνώσεις που θα σας φανούν χρήσιμες σχετικά με τον προσανατολισμό ενός σπιτιού είναι:

α. Ο καλύτερος προσανατολισμός, ειδικά για την γεωγραφική θέση της χώρας μας, είναι ο νότιος. Είναι κατάλληλος για χώρους που περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σας όπως το καθιστικό-σαλόνι. Τα δωμάτια με νότιο προσανατολισμό θεωρούνται ιδανικά επειδή έχουν φυσικό φωτισμό τις περισσότερες ώρες μέσα στη μέρα και διατηρούνται ζεστά την περίοδο του χειμώνα. Ακόμα και το καλοκαίρι η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να αποφευχθεί με κάποιο σκίαστρο.

b. Ο ανατολικός προσανατολισμός είναι ιδανικότερος για τα δωμάτια που χρειάζονται πρωινό φωτισμό, όπως τα υπνοδωμάτια αλλά και η κουζίνα. Το θετικό με τον ανατολικό προσανατολισμό είναι ότι ο ηλιασμός δεν διαρκεί πολλή ώρα με αποτέλεσμα τα δωμάτια να μην υπερθερμαίνονται. Ένα ακόμα πλεονέκτημα που προσφέρει ο ανατολικός προσανατολισμός, είναι πως κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες του καλοκαιριού δεν περιορίζει την δροσιά σε έναν χώρο.

c. Τα δωμάτια με δυτικό προσανατολισμό είναι αυτά με την περισσότερη ζέστη ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και κατά τη διάρκεια των απογευματινών ωρών. Για αυτό το λόγο καλό θα ήταν σε αυτούς τους χώρους, για να αποφεύγεται όσο γίνεται ο ήλιος, να υπάρχει κάποιο μέσο σκίασης όπως τέντα ή κουρτίνα.

d. Οι χώροι που κοιτούν βόρεια χαρακτηρίζονται από έντονο κρύο ειδικά την χειμερινή περίοδο, έτσι η θερμομόνωση θεωρείται απαραίτητη σε αυτούς τους χώρους. Το ιδανικότερο είναι τα δωμάτια με βόρειο προσανατολισμό να είναι χώροι όπου δεν χρειάζεται να περνάτε πολύ χρόνο σε αυτά, όπως τα μπάνια ή οι αποθήκες. Το θετικό, παρόλαυτά, των βόρειων δωματίων είναι πως το καλοκαίρι παραμένουν δροσερά.

Καταλαβαίνετε λοιπόν, πως ο κάθε προσανατολισμός έχει τα θετικά και τα αρνητικά του για αυτό πρέπει να βρείτε ποιες είναι οι δικές σας προτιμήσεις και τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς. 

 

 

More arcticles

Μενού