5+1 Βασικά στυλ στη διακόσμηση

Η διακόσμηση ενός σπιτιού είναι ένα θέμα που προβληματίζει ακρετούς ανθρώπους. Τα στυλ της διακόσμησης είναι αρκετά και οι συνδυασμοί που μπορεί κάποιος να κάνει άπειροι! Αν νιώθετε λοιπόν μπερδεμένοι από τις πολλές τάσεις που έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια και δεν ξέρετε σε ποιον δρόμο να κινηθείτε, διαβάστε αυτό το άρθρο για να ανακαλύψετε κάποια από τα βασικά styles διακόσμησης και να βρείτε ποιο είναι αυτό που θα σας ταίριαζε καλύτερα.

1. Classic Style

Το κλασσικό στυλ προέρχεται από την αριστοκρατία του 18ου και 19ου αιώνα και είναι σίγουρα μια διαχρονική επιλογή η οποία δε φεύγει ποτέ από τη μόδα. Τα στοιχεία που επικρατούν σε αυτό το style είναι κυρίως η συμμετρία, η κομψότητα και η αρμονία. 

Αν θέλετε το σπίτι σας να αποκτήσει κλασσικό στυλ, θα σας συμβουλεύαμε να ξεκινούσατε με το να προσθέσετε αρκετά φωτιστικά τα οποία θα προσφέρουν μια πιο ζεστή και πολυτελή ατμόσφαιρα. Επιπρόσθετα γύψινες διακοσμήσεις στα ταβάνια, μοκέτες και χαλιά καθώς και διάφορα έργα τέχνης όπως πίνακες θα ήταν ιδανικές επιλογές για να δώσουν έναν πιο κλασσικό αλλά και luxury χαρακτήρα στο χώρο. 

Η χρωματική παλέτα αποτελείται κυρίως από κρεμ αποχρώσεις του λευκού, του μπεζ και του ζεστού καφέ. Όποια χρώματα και να διαλέξετε καλό είναι να συνδέονται ομοιόμορφα χωρίς απότομες εναλλαγές μεταξύ τους. 

2. Minimal Style

Όποιος ξέρει πως η χαρακτηριστική φράση του μινιμαλισμού είναι «Less is more» καταλαβαίνει πως το minimal style σχετίζεται με την απλότητα και τη λιτότητα και είναι το ακριβώς αντίθετο από την υπερβολή και τους πολύπλοκους συνδυασμούς. Ουσιαστικά το ρεύμα του μινιμαλισμού απορρίπτει τα περιττά στοιχεία κάτι το οποίο οδηγεί στην αποφυγή της ακαταστασίας. Για αυτό στους χώρους όπου κυριαρχεί το minimal στοιχείο παρατηρούμε πως υπάρχουν λίγα αντικείμενα και έπιπλα που όμως έχουν όλα σημασία και σκοπό. Οπότε είναι σημαντικό αυτά τα λίγα έπιπλα να είναι ποιοτικά, λειτουργικά και χρήσιμα καθώς ο σχεδιασμός περιστρέφεται γύρω από αυτά. 

Έτσι αν αποφασίσετε να υιοθετήσετε το minimal στη διακόσμηση του χώρου σας, καλύτερα να επενδύσετε σε πιο ποιοτικά έπιπλα από το να αγοράσετε αντικείμενα μικρότερης αξίας μεν αλλά χωρίς μεγάλη αντοχή στο χρόνο δε. 

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό των minimal σπιτιών είναι η μονοχρωμία. Συνήθως ουδέτερα και ψυχρά χρώματα επιλέγονται σε μινιμαλιστικές διακοσμήσεις όπως είναι το γκρι, το μπεζ και κυρίως το λευκό που είναι και το επικρατέστερο. Με αυτές τις αποχρώσεις καταφέρνεται και διατηρείται ηρεμία στους χώρους. 

3. Retro Style

Το συγκεκριμένο στυλ έχει εμπνευστεί από τα παλιά χρόνια κυρίως των 50s και 70s και ουσιαστικά περιγράφει κάτι που βρίσκεται εκτός εποχής. 

Τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται σε μία ρετρό διακόσμηση δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα παλιά, απεναντίας μπορεί να είναι ολοκαίνουργια αλλά κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να παραπέμπουν σε μία παλαιότερη εποχή. 

Αν επιθυμείτε να υιοθετήσετε το ρετρό στυλ στο χώρο σας τότε θα προτείναμε να διαλέξετε έντονα στοιχεία για να τον διακοσμήσετε, όπως τολμηρά χρώματα και σχέδια στους τοίχους, στους καναπέδες, στις πολυθρόνες, στις κουρτίνες κα. Αν θέλετε κάτι το διαφορετικό θα μπορούσατε ακόμα να χρησιμοποιήσετε ταπετσαρίες με έντονα μοτίβα. Χαρακτηριστικό της ρετρό διακόσμησης είναι οι καμπύλες στις πολυθρόνες, οι επιμύκεις γραμμές στους καναπέδες αλλά και τα σκληρά υλικά όπως είναι οι καρέκλες ή τα σκαμπό. Για κάτι πιο έξτρα στη διακόσμηση, θα προτείναμε την προσθήκη χαλιών σε έντονες αποχρώσεις ή με κάποιο ιδιαίτερο μοτίβο. Προτιμότερο θα ήταν κάποιο γούνινο χαλάκι καθώς θεωρούταν must σε εκείνη την εποχή.

Γενικά να έχετε υπόψη σας πως το retro style είναι της υπερβολής οπότε μη φοβηθείτε να εντάξετε αρκετά στοιχεία στον χώρο σας, αρκεί βέβαια να υπάρχει συνοχή ανάμεσα τους. Αλλιώς είναι πολύ πιθανό ο χώρος σας να καταλήξει να είναι φορτωμένος με πολλές πληροφορίες οι οποίες αντί να δημιουργούν ένα όμορφο αποτέλεσμα τελικά να προκαλούν φασαρία. Σε κάθε περίπτωση προσέξτε ό,τι προσθέσετε να συμβάλλει στην ισορροπία του χώρου σας.

4. Boho Style

 

 Το Boho ή αλλιώς Bohemian Style εμπνέεται από ανθρώπους που έχουν καλλιτεχνικές και νομαδικές επιρροές και επιλέγουν μια αντισυμβατική ζωή, όπως ζωγράφοι, ηθοποιοί, συγγραφείς και ταξιδιώτες. Έτσι το boho style συνδυάζει αντικείμενα, χρώματα και σχέδια από διάφορες περιοχές του κόσμου. 

Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν κανόνες στη boho διακόσμηση. Κάποια βασικά που θα προσέξουμε πάντως σε χώρους με αυτό το στυλ είναι χρώματα, όπως το ζεστό καφέ, το πράσινο αλλά και το γκρι που αποτελούν τις βάσεις των χρωμάτων και έπειτα μπορεί να υπάρχουν χρωματικοί συνδυασμοί με μωβ, πορτοκαλί και μπλε ηλεκτρίκ. Ο συνδυασμός που θα επιλέξετε να κάνετε στα χρώματα είναι αυτό που θα κάνει το στυλ μοναδικό. Αν θέλετε κάτι πιο απλό και ήσυχο στο μάτι η επιλογή του λευκού ως κύριο χρώμα θα ήταν η κατάλληλη.

Σχετικά με τα αντικείμενα και τα έπιπλα, ωραίες επιλογές θα ήταν βαμμένα υφάσματα και σχέδια από όλο τον κόσμο, όπως ikat από την Καμπότζη ή suzani από την κεντρική Ασία. Μπορείτε να στρώσετε ριχτάρια στα έπιπλα και να κρεμάσετε ταπετσαρίες και χαλιά στους τοίχους. Τελειοποιήστε το boho στυλ στο χώρο σας δίνοντας του έναν πιο εξωτικό αέρα με την προσθήκη φυτών. Γενικά βάλτε φαντασία και δημιουργικότητα και μη φοβηθείτε να συνδυάσετε διαφορετικά μοτίβα και υφές. 

5. Rustic Style 

Τα στοιχεία και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο rustic style είναι εμπνευσμένα από τον παραδοσιακό αγροτικό πολιτισμό. Τα κύρια υλικά που αποτελούν και τον πυλώνα στη συγκεκριμένη διακόσμηση είναι το ξύλο και η πέτρα. Οπότε αυτό που ξεχωρίζει τη συγκεκριμένη διακόσμηση είναι η χρήση των φυσικών υλικών τόσο στα έπιπλα όσο και στη δομή του σπιτιού. 

Για να επιτύχετε το Rustic Style στη διακόσμηση του σπιτιού σας αρχικά διαλέξτε γήινα χρώματα που θα χαρίζουν μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα. Θα προτείναμε κυρίως ανοιχτές αποχρώσεις έτσι ώστε να αντικρούεται η βαριά ατμόσφαιρα που δημιουργούν τα φυσικά υλικά, τα οποία κατά βάση είναι σε σκούρους τόνους. Ακόμα θα προτείναμε έναν τοίχο να τον ντύσετε είτε με ξύλο είτε με πέτρα, αφού όπως προαναφέρθηκε αυτά είναι και τα βασικά στοιχεία. Μια επιλογή που θα ταίριαζε εξίσου στη Rustic διακόσμηση θα ήταν η επένδυση του τοίχου από τούβλο. 

Τέλος όσον αφορά τα έπιπλα είναι προτιμότερα τα δερμάτινα ή κάποια με φυσική όψη. Επειδή το rustic στυλ αντιπροσωπεύει τη μοναδικότητα θα προτείναμε το κάθε αντικείμενο στο χώρο σας να έχει τη δική του προσωπικότητα. Μια ωραία ιδέα για να το επιτύχετε αυτό είναι να διαλέξετε κάποια χειροποίητα αντικείμενα. 

6. Industrial Style

Το Industrial Style αντλεί έμπνευση από παλιά εργοστάσια και βιομηχανικούς χώρους και μπορούμε να πούμε πως βασίζεται κυρίως στο μινιμαλισμό. Τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται σε αυτό το στυλ είναι το μέταλλο, το ξύλο, η πέτρα και τα τούβλα. 

Για να υιοθετήσετε το industrial στυλ στη διακόσμηση του χώρου σας μπορείτε να προσθέσετε στο σαλόνι σας έναν δερμάτινο καναπέ και δερμάτινες πολυθρόνες (ιδανικά σε ταμπά ή σε μαύρο χρώμα), να κρεμάσετε μαύρα μεταλλικά φωτιστικά και όσον αφορά τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσετε τα πιο αντιπροσωπευτικά είναι το μαύρο και το γκρι τα οποία μπορείτε να συνδυάσετε πολύ ωραία με γήινους τόνους όπως το μπεζ και το καφέ. Για να δώσετε μεγαλύτερη έμφαση στο στοιχείο του Industrial μπορείτε να ντύσετε έναν τοίχο με τούβλο ή πέτρα, αλλιώς θα μπορούσατε να διακοσμήσετε τους τοίχους σας με μεταλλικά ράφια ή και μικρούς σωλήνες οι οποίοι παραπέμπουν σε εικόνα εργοστασίου. 

More arcticles

Μενού